Magazin 20.10.2022.

DVIJE GODINE PRIPREMA: Premijera “Hasanaginice” u Bijeljini, prvo izvođenje u Banjaluci 9. decembra

ČITANJE: 1 minuta

U Bijeljini će večeras premijerno biti odigrana predstava “Hasanaginica”, po istoimenoj narodnoj baladi, u dramatizaciji akademika Ljubomira Simovića i režiji Dušana Tuzlančića.

Predstava je koprodukcioni projekat Gradskog pozorišta “Semberija” i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u kojem glumački ansambl predvode glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U najavi premijere iz bijeljinskog pozorišta navode da su u radu na ovoj predstavi prethodile dvije godine priprema.

“Hasanaginica” predstavlja do sada najveći poduhvat bijeljinskog pozorišta, istovremeno i izuzetno značajan pozorišni događaj u Republici Srpskoj.

Autorsku ekipu predstave čine vrhunski pozorišni umjetnici, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Marina Sremac, lektor Radovan Knežević i Vlatko Stefanovski kao autor muzike.

U glumačkom ansamblu predstave su glumci Srpskog narodnog pozorište iz Novog Sada – Bojana Milanović kao Hasanaginica, Milan Kovačević kao Hasanaga i Sonja Damjanović u ulozi majke Pintorovića.

U predstavi igraju članovi ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, i to Ljiljana Čekić kao majka Hasanagina, Goran Jokić kao efendija Jusuf, Hasanagin savjetnik i Ognjen Kopuz kao Suljo, Hasanagin vojnik.

Iz Gradskog pozorišta “Semberija” igraju glumci Mihailo Maksimović u ulozi bega Pintorovića, brata Hasanaginice, te kao Hasanagini vojnici Ivan Petrović, Dušan Ranković i Nenad Blagojević.

Nakon premijere u Bijeljini, prvo izvođenje “Hasanaginice” biće u Banjaluci 9. decembra.

(Srna/SB)