Vijesti 28.06.2016.

Džabe i obećanja: Ništa nije urađeno na sanaciji klizišta!

ČITANJE: 2 minute

Sanacija klizišta i dijela magistralnog puta Banjaluka – Čelinac, u naselju Rebrovac, ozvaničen je krajem maja i od tada do danas ništa nije urađeno! Razlozi, kao i kod mosta u Česmi, manjkavosti u projektu.

U preduzeću koje izvodi radove “Niskogradnji” kažu da je neophodno izvršiti korekcije.

– Projektant nije predvidio da za postavljanje šipova odnosno dijelova temelja, treba napraviti nasipnu stazu u Vrbasu kojom bi bager trebalo da dođe i omogući njihovo postavljanje. Za to je potrebno od 200.000 do 400.000 KM – rekao je direktor “Niskogradnje” Ljubomir Ćubić.

Iz Puteva RS kažu da su neophodni dodatni pripremni radovi koji nisu bili predviđeni osnovnim ugovorom pa da onda krene sanacija klizišta koje godinama donosi blato i vodu na kolovoz i tako ugrožava bezbjednost saobraćaja.

– Izvođač radova nam je 30. maja kada je i ozvaničen početak radova, dostavio dopis u kojem je obrazložio zahtjev za dodatne radove. Odluku o tome donose nadležne institucije Republike Srpske i kada ona bude konačna, moći će se pristupiti sanaciji puta i klizišta u Rebrovcu – rekli su iz “Puteva RS”.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada Vito Pejaković, kaže da su mještani zabrinuti zbog toga što radovi stoje.

– Ubijeđen sam da će predviđeni rok za završetak radova a to je 15. septembar biti probijen. Klizište je aktivno a veliku rupu ispod puta potkopao je Vrbas. Nadamo se da će radovi što prije početi – kazao je Pejaković.

Mještani Ade i Rebrovca kažu da su zabrinuti za svoju bezbjednost kada prolaze tom dionicom puta, a najteže je pješacima, koji zbog urušenog trotoara hodaju po daskama.

– Jako je loše stanje na tom dijelu magistrale. Tuda prolazi svakodnevno veliki broj vozila i pješaka. Ovima što pješače je rizičnije iz prostog razloga što umjesto trotoarom hodaju po daskama koje su odmah iznad korita rijeke Vrbas. Klizište proradi kada su jake kiše. Magistralni put svaki dan sve više propada i izgleda da treba da se desi tragedija kako bi radovi počeli – rekla je mještanka Ade Dragana Bilić.

Dodala je da često pješke prolazi tuda i svaki put izbjegava improvizovani trotoar od dasaka.

– Radije idem saobraćajnicom i rizikujem da me udari auto nego da propadnem kroz daske u Vrbas. Stalno se priča o sanaciji klizišta i puta a niko ništa konkretno ne preduzima. Samo je pitanje dana kada će tu doći do neke nesreće, a tada će biti kasno – kazala je Bilićeva.

Cijena

Za sanaciju klizišta i dijela magistralnog puta M4 Banjaluka – Čelinac, u naselju Rebrovac, novac je obezbijeđen kreditom od Svjetske banke.

– Vrijednost ugovorenih radova sa PDV-om iznosi nešto manje od 812.000 KM – rekli su u “Putevima RS”.

(Glas Srpske)