Magazin 20.10.2022.

“Džejms Veb” snimio nevjerovatne detalje Stubova postanka (VIDEO)

ČITANJE: 3 minute

Otkako su u julu objavljeni prvi snimci svemirskog teleskopa “Džejms Veb” (JWST), mnoge su fascinirale zapanjujuće fotografije svemirskih prostranstava: od nevjerovatno detaljnih slika Jupitera i savršenog Ajnštajnovog prstena do najudaljenije poznate zvijezde.

Sada nas je “Veb” ponovo iznenadio. Detaljno se zagledao u središte maglice Orao udaljene od nas 6.500 svjetlosnih godina i omogućio nam nevjerovatan pogled na očaravajuće strukture poznate kao Stubovi stvaranja.

Foto: NASA

Stršeći unutar ogromnog kosmičkog oblaka poput divovskih prstiju, Stubovi stvaranja su široku pažnju javnosti prvi put privukli kada ih je sada već pomalo davne 1995. snimio svemirski teleskop “Habl”. Ovi nebeski stubovi, veličanstveni oblaci užarene guste prašine i gasa koji se protežu nekoliko svjetlosnih godina u svemir, nisu ličili ni na što prije, prenosi Index.

Sada nam je JWST, najosjetljiviji svemirski teleskop u istoriji, podario njihovu najdetaljniju sliku.

“Džejms Veb” je revolucionarni, devet milijardi dolara vrijedan infracrveni svemirski teleskop. Sto puta je osjetljiviji od teleskopa Hubble i uglavnom će promatrati svemirska prostranstva u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake gasa i prašine gdje se rađaju zvijezde.

“Habl” je funkcionisao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim talasnim dužinama.

“Sada smo zbog “Vebove” sposobnosti da posmatra svemir u infracrvenom spektru dobili mogućnost da bolje sagledamo Neptunovu atmosferu. Teleskop uklanja sve odsjaje i pozadinu tako da možemo krenuti s proučavanjem ​​atmosferskog sastava planeta”, rekao je Mark McCaughrean, viši savjetnik za nauku i istraživanje u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA).

“Habl” je 2014. posmatrao Stubove stvaranja na više talasnih dužina. Pogledajte poređenje “Hablove” fotografije ovih struktura u optičkom svjetlu i nove “Vebovog” snimka.

Foto: NASA

Stubovi postanka

Astronomi su čekali “Vebov” snimak Stubova postanka, ne samo zbog njihove zapanjujuće ljepote, nego i zbog aktivnosti koje se u njima događaju. Stubovi su zapravo rasadnici ili rodilišta novih zvijezda.

Kada uskovitlani čvorovi u prašini maglice kolabiraju pod djelovanjem gravitacije i počnu nakupljati više materijala iz oblaka, dolazi do rađanja mlade zvijezde. Jednom kada ona postane dovoljno velika, njeni vjetrovi i zračenje raznose okolnu prašinu. Barem prema teorijama. Naime, nismo bili u prilici previše promatrati rane faze formiranja dalekih sunaca.

Naša najbolja nada da zavirimo u jedno takvo rodilište jest infracrveno svjetlo koje bolje prodire u svemirske oblake od onog ultraljubičastog ili optičkog, piše Science Alert.

Već smo ranije imali priliku vidjeti Stubove stvaranja u infracrvenom svjetlu. NASA svemirski teleskop “Spitzer” ih je snimio 2007, a ESAsvemirski opservatorij “Herschel” je bacio pogled na maglicu Orao 2012. U ova posmatranja se ponovno uključio i svemirski teleskop “Habl”, koji je Stubove uhvatio u infracrvenom svjetlu 2014.

Foto: NASA

Novi detalji

S obzirom na to da je JWST daleko moćniji od svih ovih teleskopa, uspio je uhvatiti nove detalje na ovoj fascinantnoj svemirskoj strukturi.

Na primjer, crvena područja na vrhovima Stubova pokazuju zvjezdane bebe tokom procesa izbacivanja prašine, pri čemu se proizvodi toplota vidljiva kao infracrveno toplotno zračenje.

To znači da će naučnici sada moći da naprave temeljitiju analizu formiranja zvijezda u gustim oblacima, kao i da bace novo svjetlo (doslovno) na rane faze formiranja zvijezda, koje je do sada bilo izuzetno teško posmatrati.