Biznis 26.05.2021.

EFEKTI: Od juna veće plate svim zaposlenima u Srpskoj

ČITANJE: 3 minute

Od juna veće plate svim radnicima u Srpskoj! Neuobičajeno, poslanici u Narodnoj skupštini ovaj put su bili jednoglasni.

Usvajanjem seta zakona omogućeno je povećanje koeficijenata u zdravstvu, MUP-u, pravosuđu, obrazovanju i kulturi, prenosi RTRS.

Povećanjem neoporezivog dijela plate sa 500 na 700 maraka, lični dohoci biće, osim u javnom, veći i u realnom sektoru.

Šta to znači za zaposlene?

Gordana Dostić iz Foče glavna je sestra u Domu zdravlja. Mira Tadić upisničar je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.

I Gordanu i Miru obradovala je vijest o povećanju plate. Kažu, svaka marka više značajna je, a to je i priznanje za njihov rad.

– Radimo od srca , ulažemo sve da se posao odradi na najbolji način da ne trpe naši sugrađani, naši pacijenti, što se tiče nas – izjavila je Dostićeva.

Povećanje koeficijenata i plate dobili su i zaposleni u prosvjeti i MUP-u.

– To dobro dođe i kao podsticaj za naš rad – izjavio je policijski službenik iz Banjaluke Željko Rubin.

– Iskreno se nadam da će nastaviti u tom maniru i da će biti i većih povećanja – poručila je profesorka srpskog jezika iz Prijedora Dajana Vulin.

A iz Vlade kažu da se, nakon stabilizacije epidemiološke situacije, popravlja i ekonomska slika Srpske.

Bude li taj trend nastavljen, izvjesna su nova povećanja ličnih dohodaka.

Povećanjem neoporezivog dijela plate sa 500 na 700 maraka zadovoljni su i poslodavci.

– Zahvalni smo i premijeru Viškoviću i Vladi što su, u godini pandemije i pored svih problema u kojima smo se našli, stvoreni uslovi da se mogu na neki način povećati plate svim radnicima u Srpskoj – izjavio je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

Zbog povećanja neoporezivog dijela plate, primjera radi, svim radnicima u Srpskoj, koji imaju lični dohodak iznad 700 maraka, mjesečna primanja biće veća za 20 maraka.

Ono što dodatno daje značaj odluci Vlade, da plate budu povećane, jeste da su svi poslanici, i vlasti i opozicije glasali ZA.

Za predsjednika Parlamenta Srpske Nedeljka Čubrilovića ovo je dokaz da je Vlada pokazala snagu i hrabrost da u teškom vremenu uđe u povećanje plata.

– Rijetko se dešava, ne samo u ovom, nego i u svim ostalim parlamentima, da se jednoglasno donese jedna takva odluka, što znači da je posao dobro urađen – izjavio je Čubrilović.

Da je ovo dobar i hrabar potez Vlade u vremenu ekonomske krize izazvane pandemijom smatra i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

To što je za ovo glasala i opozicija, kaže, govori da je to tema od životnog značaja. Vjeruje da će i poslodavci dati svoj doprinos tome na zadovoljstvo i radnika i poslovne zajednice.

– Srpska ima najveću zagarantovanu platu u regionu, ne oporezuje 700 KM plate, što bi trebalo da bude stimulativno za poslodavce, investitore i sve druge koji dolaze ovdje da rade. Volio bih da je ovo 1.000 odsto, ali nije, ne može. Ono što radimo je da u okviru realnih potencijala to obezbijedimo – izjavio je Dodik.

Podsjeća da su zdravstvenim radnicima plate povećane ove i prošle godine, a da su od januara povećane i penzije.

Nekvalifikovanoj radnoj snazi u zdravstvu koeficijent će biti povećan za 12 odsto, rukovodstvu tri, a ostalim šest procenata.

Vlada je, takođe, najnižu platu podigla sa 520 na 540 maraka.

(SB)

Oznake: plate, Vlada RS