Magazin 01.11.2015.

Einstein nije bio u pravu

ČITANJE: 1 minuta
Ajnstajn
Jedan od najvećih umova u ljudskoj historiji Albert Einstein nije nepogrešiv, a ovo je dokazala grupa holandskih naučnika pobivši njegovu teoriju o brzini svjetlosti.

Naučnici s Delft University of Technoglogy dokazali su da objekti imaju određene efekte jedni na druge bez obzira na njihovu međusobnu udaljenost. Einstein je smatra da je ovakvo ponašanje elementarnih čestica nemoguće, a dobar dio života je proveo pokušavajući objasniti ovaj problem na neki od njemu prihvatljivih načina. I to mu nije pošlo zarukom.

Izvedeno više od 200 eksperimenata

Naučnici su izveli eksperiment više od 200 puta u 18 dana te su dokazali da su elektroni koji se nalaze u dva različita dijamanta, udaljena 1,3 kilometra jedan od drugog, neprimjetno i brzo povezeni kroz emisije fotona u oba dijamanta.

Potvrđeno je da dva objekta komuniciraju bez obzira na udaljenost, prepreke pa čak i vrijeme.

“Ovo je bio prelijep i genijalan eksperiment koji će pomoći da cijela kvantna mehanika dobije novi vjetar u leđa”, rekao je David Kaiser sa MIT-a.

Podsjećanja radi, Einstein je s Borisom Podlskyim i Nathanom Rosenom 1935. godine napisao rad kojim se tvrdi da kvantna mehanika ne može biti smatrana konačnom teorijom. Rekli su da postoje neke skrivene varijable koje još nisu otkrivene te da ako budu otkriveni, teorija će dobiti konkluziju.

Rupe u teoriji

Međutim, dokazano je da su čestice u svemiru ipak međusobno isprepletene te da utiču jedna na drugu bez obzira na njihovu međusobnu udaljenost.

Brojni naučnici pokušavali su otkriti rupe u teoriji uz pomoć moderne tehnologije, no to je pošlo za rukom tek grupi naučnika s Delft University of Technoglogy.

(NN)