Biznis 12.06.2024.

Eko toplane Banjaluka novi član Udruženja toplana Srbije

ČITANJE: 2 minute

Privredno društvo Eko toplane Banjaluka postalo je član Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, a članstvo je verifikovano na sjednici Skupštine ovog udruženja na Zlatiboru, u okviru 22. susreta toplana i stručno-naučne konferencije TOPS 2024, koja se održava od 9. do 13. juna.

Ovogodišnja stručno-naučna konferencija posvećena je energetskoj tranziciji u sistemima daljinskog grijanja, korišćenjem obnovljivih izvora energije i unapređenjem mjera energetske efikasnosti.

Kako navode organizatori ovog skupa, obnovljivi izvori energije su ključni za održivost sistema daljinskog grijanja, jer smanjuju emisiju ugljen-dioksida, dok energetska efikasnost redukuje potrošnju energije, što je važno za smanjenje troškova i uticaja na životnu sredinu.

– Kombinovanjem opravdanog korištenja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti poboljšava se održivost i ekonomska isplativost sistema daljinskog grijanja – rekla je u uvodnoj riječi izvršni direktor Beogradskih elektrana Ivana Kalanja.

Ona je istakla da ova tema danas postaje sve važnija u svijetu u kojem se suočavamo sa izazovima klimatskih promjena i potrebom za održivim razvojem daljinske energetike.

Tehnički direktor Eko toplana Banjaluka Dejan Јovišević učestvovao je na panel diskusiji “Ex YU pogled na sisteme daljinskog grijanja”, na kojoj su učestvovali predstavnici iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Predstavljeni su projekti i aktivnosti koji se provode u cilju ispunjavanja glavnog zadatka u energetskoj tranziciji – dekarbonizaciji.

Јovišević se osvrnuo na 2017. godinu, kada je proces dekarbonizacije u Banjaluci započeo izgradnjom Eko toplana, koje su zahvaljujući prelasku sa fosilnog goriva na obnovljivi izvor energije, Banjaluku svrstale na mapu zelenih gradova Evrope.

– Izvršili smo skoro potpunu dekarbonizaciju kada je riječ o sistemu daljinskog grijanja, prelaskom na obnovljivi izvor energije iz kojeg proizvodimo 97 odsto toplotne energije – istakao je Јovišević.

Sa druge strane, naveo je da energetska obnova objekata nije zaživjela.

– Postojali su fondovi, kao i ideje od strane Grada Banjaluka, ali mi kao preduzeće koje se bavi daljinskim grijanjem nismo bili uključeni u te projekte. Međutim, ti programi nisu zaživjeli na nivou grada. Tu smo, nažalost, trenutno na veoma niskom nivou – zaključio je Јovišević, prenosi RTRS.

Tokom četiri dana, na Susretima toplana, koji imaju regionalni i međunarodni karakter, predstavili su se brojni eksperti iz oblasti energetike, predstavnici sistema daljinskog grijanja i renomiranih kompanija iz energetskog sektora, kao i studenti/doktorandi tehničkih fakulteta.