Biznis 26.10.2022.

Ekonomija u BiH otklizala unazad

ČITANJE: 3 minute

U pogledu ekonomskih kriterijuma za dobijanje kandidature BiH nije napredovala nego je nazadovala, navedeno je u najnovijem kvartalnom izvještaju Evropske komisije o ekonomskom napretku zemalja zapadnog Balkana i Turske.

Kako je istaknuto, iako je Evropska komisija preporučila Savjetu da dodijeli kandidatski status za BiH, uslov su da zemlja ispuni čitav niz reformi koje se odnose na jačanje demokratije, funkcionalnost državnih institucija i vladavinu prava, pišu Nezavisne novine.

“Ali kada je riječ o ispunjavanju ekonomskih kriterijuma EU, BiH je otklizala unazad i nalazi se u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije. Ova procjena se reflektuje kroz političku pat poziciju, koja je trajala tokom čitave godine, što je dovelo do blokada institucija na državnom nivou i nedostatka sprovođenja reformi”, naglašeno je u ovom izvještaju.

Dodali su da BiH nije napravila nikakav napredak kada se radi o kapacitetima zemlje da izdrži pritisak konkurencije i tržišne uslove unutar EU, te je naglašeno da je zemlja u ranoj fazi ovih reformi.

“Ekonomski pokazatelji ukazuju na usporavanje ekonomskih aktivnosti od juna naovamo. Iako je u drugom kvartalu industrijska proizvodnja bila 4,4 odsto viša nego prethodne godine, ovaj indikator je pao za 1,2 odsto u julu i podigao se za samo 1,6 odsto u avgustu”, dodali su oni.

Iako su plate u proteklom periodu rasle, naglašeno je da je, kada se uzme u obzir inflacija, došlo do zaustavljanja realnog rasta plata u BiH.

Ipak, kako je naglašeno, došlo je do određenog rasta zaposlenosti, jer je u odnosu na isti period lani zabilježen rast od 2,8 odsto.

“I dalje je najviše radnih mjesta otvarano u sektoru trgovine, kao i proizvodnje. U julu je broj zaposlenih bio za 2,1 odsto veći, što znači registrovano je više od 17.400 novozaposlenih”, istakli su.

Igor Gavran, ekonomski analitičar iz Sarajeva, kaže da je saglasan s procjenom Evropske komisije da je došlo do ekonomskog nazadovanja.

“Međutim, njihov fokus nikada nije na ekonomiji nego nekim drugim temama, pa ekonomija vjerovatno nije ključni faktor nazadovanja. U svakom slučaju, iako s jedne strane smatram da nismo ispunili ekonomske kriterije niti smo napredovali u tom pogledu, ne mogu više nikada reći da nismo zaslužili kandidatski status i napredak prema pristupanju nakon što je Evropska komisija sama potpuno obesmislila proces pristupanja i vlastite kriterije potpuno ignorirala kada je dodijelila kandidatski status državama koje ga ničim nisu zaslužile nego su u mnogim stvarima iza BiH”, smatra Gavran.

On ističe da domaće vlasti nisu zaslužile da dobiju bilo šta, ali da je teško odgovoriti na pitanje da li je BiH zaslužila kandidatski status, nakon što su ga dobile zemlje koje kao ni BiH nisu sprovele reforme.

“Drugi primjer ogromnog jaza između suštine i forme je da je recimo najveći razlog nazadovanja Srbije prema Evropskoj komisiji njihovo neuvođenje sankcija Rusiji, a s druge strane se smatra da je BiH u tom pogledu usklađena s EU iako svi znamo da nismo uveli sankcije u praksi već se samo formalno neko negdje izjašnjavao i riječima saglasio bez implementacije. Jesmo zaostali, jesu vlasti propustile ponovo cijeli mandat da nas približe EU, ali jeste i EU potpuno izgubila kredibilitet kad je proces pristupanja u pitanju”, smatra on.

Oznake: BiH, ekonomija