Magazin 09.01.2023.

Eksplozivni intervju, Hari bez dlake na jeziku: “Pojedini odlučili da spavaju sa đavolom”

ČITANJE: 6 minuta

Princ Hari je udario na kralja, kraljicu pratilju, brata i druge članove kraljevske porodice u bijesnom intervjuu za ITV u kojem je branio svoje memoare, tvrdeći da ćutanje “samo dozvoljava zlostavljaču da zlostavlja”.

U odlomcima iz svoje knjige “Spare”, pročitanim naglas tokom intervjua s Tomom Bredbijem sa ITV-a u nedjelju uveče, Hari je napisao da su njegovi interesi “žrtvovani” Kamilinom “oltaru za odnose s javnošću”.

Upitan da li je “prilično dosljedno zajedljiv” prema svojoj maćehi i štampi, Hari je odgovorio: “Zajedljiv? Ne postoji dio bilo koje od stvari koje sam rekao da je zajedljivo prema bilo kom članu moje porodice, posebno ne prema mojoj maćehi. Postoje stvari koje su se desile koje su bile nevjerovatno štetne, neke u prošlosti, neke aktuelne.”

Optužio je kraljevsku porodicu za “zaista užasnu reakciju” na dan kraljičine smrti, rekavši da je porodica bila “suzdržana” i da je bio svjedok “curenja informacija i podmetanja”. Njegove riječi su uslijedile nakon što je objavljeno da je u svojim memoarima tvrdio da Megan “nije dobrodošla” u Balmoral, piše Gardijan, prenosi B92.

U prvom od nekoliko intervjua koji su emitovani prije dana objavljivanja knjige, Harija su pitali da li su njegovi interesi žrtvovani za interese njegovog oca, kada je u pitanju štampa.

Objašnjavajući odnos članova kraljevske porodice sa novinarima, Hari je rekao: “Volim svog oca, volim svog brata, volim svoju porodicu. Nisam imao namjeru da ih povrijedim”. Ali u vezi s tabloidnom štampom, Hari tvrdi da su “određeni članovi odlučili da spavaju sa đavolom” kako bi rehabilitovali svoj imidž.

To je bio njihov izbor, rekao je on i dodao: “Ali u trenutku kada rehabilitacija dođe na štetu drugih, mene, ostalih članova moje porodice, tu podvlačim crtu.”

Govorio je o članovima kraljevske porodice koji se takmiče za centar pažnje. Vilijam i Kejt su, kako je rekao, patili od ovoga “od strane mog oca i maćehe ili njihove kancelarije”. Mislio je da će, kao “rezervni” nasljedniku, sve biti u redu sa njim i Megan.

“Kako sam pogriješio. Upravo ono što su Vilijam i Kejt doživjeli od tate i Kamile desilo nam se, a desilo se i iz Villiamove i Kejtine kancelarije”, rekao je on.

Puštao je odlomak iz njegove audio-knjige u kojoj Hari kaže da su on i Vilijam rekli Čarlsu: “Mi podržavamo Kamilu. Samo molim te nemoj je oženiti, samo budite zajedno, tata.”

Hari nastavlja: ​​”Nije odgovorio. Ali ona je odgovorila. Odmah. Ubrzo nakon naših privatnih sastanaka sa njom, počela je da igra dugu igru. Kampanja koja je imala za cilj brak, a na kraju i krunu, sa očevim blagoslovom, pretpostavljali smo.”

“Priče su počele da se pojavljuju svuda u svim novinama o njenim privatnim razgovorima sa Vilijem. Priče koje su sadržavale precizne tačne detalje, od kojih nijedna nije došla od Vilija, naravno. Mogla je da ih otkrije samo još jedna prisutna osoba.”

Odlomci takođe otkrivaju da su se, kako se odnos između Harija i Vilijama pogoršavao, sreli sa Čarlsom da razgovaraju o situaciji nakon sahrane vojvode od Edinburga. Tokom njihove razmjene, Vilijam se zakleo “u mamin život” da je samo želio da Hari bude srećan.

“Skoro 25 godina rezervisali smo taj zavet za vrijeme kada je neko od nas morao da bude saslušan da bi mu se brzo vjerovalo”, napisao je Hari. Ali, rekao je voditelju: “Zaustavilo me je, kao što je i trebalo. Ne zato što je iskoristio zavjet, već zato što mu nije pošlo za rukom. Jednostavno mu nisam vjerovao.”

Hari je rekao da želi pomirenje, ali uz “odgovornost”.

Upitan da opravda pisanje knjige i otkriva privatne razgovore sa svojom porodicom, Hari je rekao: “Nivo podmetanja i curenja informacija od drugih članova porodice znači da su, po mom mišljenju, napisali bezbroj knjiga, sigurno milioni riječi su posvećen pokušaju da unište moju ženu i mene do tačke kada sam morao da napustim svoju zemlju.”

Hari je negirao da su on i Megan optužili članove kraljevske porodice za rasizam u intervjuu sa Oprom Vinfri, rekavši: “Britanska štampa je to rekla.” Pozivajući se na dobro prijavljene primjedbe o boji kože njihovog sina Arčija, opisao je to kao nesvjesnu pristrasnost, a ne rasizam. On je takođe rekao da je incident sa osnivačem dobrotvorne organizacije Ngozi Fulani i ledi Suzan Hasi “veoma dobar primjer okruženja unutar institucije”.

Upitan da li se Vilijam i Kejt nisu slagali sa Megan “skoro od samog početka”, Hari je odgovorio: “Da”. Stereotipi su izazvali “malu barijeru”, rekao je on, dodajući: “Američka glumica, razvedena, meleskinja”.

Hari je takođe govorio o “beardgateu”: bizarnom jednonedjeljnom sukobu u kojem je Hari otkrio da je morao da pita kraljicu da li može da zadrži bradu za svoje vjenčanje – što nije prema vojnim pravilima. Kraljica se složila, nakon što je Hari objasnio da je njegova brada “štit za anksioznost”.

Ali je tvrdio da je Vilijam kasnije pokušao da mu naredi da se obrije. To je bio sukob “nasljednika i rezerve”, rekao je Hari i takođe, kako je mislio, zato što je Vilijam i sam zamoljen da obrije bradu dok je bio u uniformi.

Hari je priznao da osjeća “neku krivicu” kada je hodao među gomilom ispred Kensingtonske palate nakon majčine smrti, i da je osjetio suze ožalošćenih na svojim šakama kada se rukovao sa njima, rekavši da je jedini put plakao na njenoj sahrani.

Hari je takođe otkrio kako je njegov otac sebe krivio za borbu svog sina. Pročitao je odlomak iz knjige: “Za vrijeme večere jedne noći u Hajgrouvu, tata i ja smo naširoko razgovarali o mojoj patnji. Dao sam mu detalje, pričao mu priču za pričom. Pred kraj obroka spustio je pogled u svoj tanjir i tiho rekao: “Pretpostavljam da sam ja kriv. Trebalo je da ti pružim pomoć koja ti je bila potrebna prije mnogo godina. Uvjeravao sam ga da to nije njegova greška, ali cijenio sam izvinjenje.”

Tema izvinjenja ponovo se pojavila kada je glavni američki intervju sa Harijem povodom objavljivanja njegove knjige emitovao CBS 60 minuta u nedjelju uveče. Na pitanje novinara Andersona Kupera da li se rascjep unutar kraljevske porodice može izlečiti, Hari je odgovorio: “Da. Lopta je u njihovom dijelu terena, ali znate, Megan i ja smo nastavili da govorimo da ćemo se otvoreno izviniti za sve što smo pogriješili… Mora da postoji konstruktivan razgovor, onaj koji se može desiti nasamo, a ne da procuri u javnost.”

Kuper ga je direktno pitao da li je u komunikaciji sa Vilijamom. “Trenutno ne”, rekao je.

Upitan da li je razgovarao sa ocem, Hari je odgovorio: “Nismo, nismo razgovarali već duže vrijeme. Ne, ne nedavno.”

Pored intervjua za 60 minuta, biće još nastupa u američkim medijima sa Majklom Strahanom iz Good Morning America u ponedjeljak i Stivenom Kolbertom u emisiji Late Show na CBS-u u srijedu ujutro po britanskom vremenu.

Kensingtonska palata je odbila da komentariše intervju za ITV.

Oznake: Princ Hari