Biznis 29.12.2022.

Elek: “Sarajevo-gas” od sutra u vlasništvu Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Preduzeće “Sarajevo gas” iz Istočnog Sarajeva od sutra je u stoodstotnom vlasništvu Republike Srpske, izjavio je Srni direktor ovog preduzeća Nedeljko Elek.

“Danas mi je javljeno da je transakcija završena na berzi i sa sutrašnjim danom Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske, te fondovi u Srpskoj vlasnici su ‘Sarajevo-gasa'”, rekao je Elek.

Prema njegovim riječima, iako 1. januara “Sarajevo-gasu” ističe ugovor sa sarajevskim “Energoinvestom” o nabavci gasa, snabdijevanje potrošača u Srpskoj neće biti ugroženo i nastaviće se nesmetano.

“Problem nije u odnosima ‘Sarajevo gasa’ i ‘Energoinvesta’, već u odnosu dvije vlade – Vlada Federacije BiH obećala je na nizu sastanaka koje smo imali s premijerom Fadilom Novalićem i resornim ministrom da će ukinuti svoju neustavnu uredbu o zabrani protoka gasa kroz njihov gasovod, ali to još nije učinjeno”, objasnio je Elek.

On je istakao da Republika Srpska konstantno insistira da Vlada FBiH ukine ovu neustavnu uredbu.

“Njenim ukidanjem dobićemo pet dolara jeftiniji gas jer trenutno FBiH naplaćuje nama i cjelokupnoj Federaciji gas po kubnom metru za pet dolara skuplje čime finansira vraćanje starog duga Rusiji”, rekao je Elek.

Prema njegovim riječima, zbog ovakvog obračuna i građani Republike Srpske putem svojih računa moraju da vraćaju stari federalni dug.

“To je jedan od glavnih razloga zašto smo ušli u to da raskinemo odnos sa ‘Energoinvestom'”, istakao je Elek i dodao da je i pored svega “Gas-RES” ima devet odsto jeftiniju cijenu gasa od “Energoinvesta”.