Elektroprivreda Srpske razmatra mjere pomoći građanima i preduzećima

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o neobračunavanju zateznih kamata. Time preporučuje Elektroprivredi Republike Srpske i svim davaocima komunalnih i telekomunikacionih usluga, uključujući i IPTV, da prilikom ispostavljanja računa za izvršene usluge u periodu mart, april i maj 2020. godine ne obračunavaju zatezne kamate. S tim u vezi Elektroprivreda razmatra mjere pomoći građanima i javnim preduzećima, a na koji tačno način, znaće se krajem sedmice, kažu iz Elektroprivrede.

“Trenutno analiziramo stanje i tražimo modalitete koji bi koji bi bili najbolji za saniranje štetnih posljedica virusa korona. Svakako da ćemo na neki način morati pomoći građanima. Računi i dalje idu i troši se energija, ne možemo reći da ćemo to odmah zaustaviti, ali ćemo sigurno morati donijeti neke mjere u skladu sa zakonskim mogućnostima kojima bismo izašli u susret građanima. Za sada analiziramo nekoliko varijanti”, ističu iz Elektroprivrede.

Ministarstvo pravde Republike Srpske uputilo je preporuke svim pravosudnim institucijama, osim Ustavnog suda, da smanje obim posla kako bi se zaštitili radnici koji se već susreću sa otežanim zadacima. Zbog vanredne situacije neophodno je usvojiti inicijativu za donošenje uredbe kojom će biti riješeno pitanje rokova u postupcima pred pravosudnim organima, počevši od rokova za podnošenje tužbi, kaže advokat Milan Petković. Osnovna ideja je da svi rokovi za vrijeme ove vanredne situacije prestaju da teku, kako građanima ne bi bilo onemogućeno ostvarivanje prava.

“Advokatura kao zanimanje je ovdje u velikom problemu, mi ne možemo da postupano jer pojedini sudovi ne rade ili rade samo pojedine sudije, a na drugoj strani imamo organe uprave koji donose odluke, putem Pošta Srpske ih dostavljaju advokatima i advokati su u problemu, ako se nalaze u izolaciji, na koji način da daju odgovore, da podnose tužbe, žalbe i slično”, izjavio je Milan Petković, pravnik.

Sa lošim posljedicama po privredu zbog virusa bore se i iz Privredne komore. Pozvali su sva privredna preduzeća Republike Srpske da im dostave informacije o problemima u poslovanju. Sve će objediniti i dalje proslijediti nadležnim institucijama kako bi se moglo doći do rješenja, a očekuju omogućavanje moratorijuma na plaćanje obaveza. Iz Privredne komore imaju još problema. Kažu da neko na najgori mogući način iskorištava trenutnu situaciju.

“Pojedina lica preko društvenih mreža nude određene usluge, radi se o uslugama koje apsolutno nisu tačne, gdje su spremni da pomognu određenim preduzetnicima, da im obezbijede sredstva koja nigdje nisu definisana. Ono što je najgore ti ljudi se predstavljaju kao predstavnici Privredne komore, što nije tačno, traže im lične podatke, podatke o preduzeću što apsolutno nije dobro”, rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Kako bi svi đaci i studenti u Republici Srpskoj imali pristup internetu zbog praćenja onlajn nastave mobilna telefonija M tel omogućiće besplatan pristup portalu RTRS-a. Kako bi se to isto omogućilo i svim srednjoškolcima i studentima koji nemaju pristup internetu, omogućen im je bonus od 15 gigabajta mjesečno, bez naknade, do kraja školske godine. Univerzitetskim kliničkim centrima, svim domovima zdravlja i bolnicama, Institutu za javno zdravstvo i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove pristup internetu duplo je povećan. Sve to dogovoreno je na sastanku ministartsva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, ministarstva prosvjete i kulture i predstavnika M:tela.

(ATV)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema