Biznis 28.11.2020.

Endrju Džuel: Novac MMF-a u januaru ili februaru

ČITANJE: 2 minute

Oba entiteta i vlasti na državnom nivou su izrazili želju za novim programom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a novi aranžman mogao bi biti spreman već krajem januara ili u februaru, rekao je u intervjuu za “Nezavisne” Endrju Džuel, stalni predstavnik te misije u BiH.

“Počeli smo pregovore. Vlasti u BiH traže prošireni aranžman u trajanju od tri godine, što znači isti tip programa koji je odobren 2016. Uz novac dolaze uslovi, pa bi se tako novac distribuirao u tranšama u skladu s uspjehom u sprovođenju programa”, rekao je Džuel.

U pitanju je program vrijednosti 750 miliona evra, što je više od prethodnog programa i više od novca iz Instrumenata za brzo finansiranje od proljetos.

On je dodao da prethodni prošireni aranžman sa MMF-om nije bio uspješan, te da je od dogovorenih 12 pregleda obavljen samo jedan i to uz kašnjenje od godinu dana.

Razloge za teško sprovođenje porgrama MMF-a u BiH, Džuel pored ostalih vidi i u otežanom postizanju političkih konsenzusa za sprovođenje reformi.

“Takođe, postoje glasovi koji tvrde da je prethodni program bio postavljen preambiciozno. Naglašavam da to nije stav MMF-a, nego je ta kritika dolazila od strane nekih drugih. Spočitavalo nam se da je MMF htio postići puno toga u mnogo različitih oblasti. Vjerovatno su zbog toga naši sagovornici iz vlasti u pripremama za novi program naglašavali da bi on trebalo da bude fokusiraniji od prethodnog”, istakao je Džuel.

Komentarišući specifičnosti novog programa, Džuel naglašava da će novi aranžman biti sa manje strukturalnih odrednica, koje se odnose na reforme koje se moraju implementirati, odnosno rokova u kojima je potrebno ispuniti uslove da bi se dobio novac.

Smatra da kriza s kovidom još nije završena, te da bi se mogla pogoršati tokom zimskih mjeseci, zbog čega lokalnim vlastima savjetuje je da se fokusiraju na veću podršku ekonomiji i potrebu da zaštite ranjive kategorije.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: Endrju Džuel