Magazin 16.12.2022.

Enesu Haliloviću uručena nagrada “Kočićevo pero”

ČITANJE: 2 minute

Književna nagrada “Kočićevo pero” za zimu, uručena je danas u piscu Enesu Haliloviću za knjigu pjesama pod naslovom “Sekvoja” u izdanju Kulturnog centra iz Novog Sada.

Nagradu, koju dodjeljuje Zadužbina “Petar Kočić” Banjaluka-Beograd, autoru je na svečanosti u Vukovoj zadužbini u Beogradu uručila generalni direktor kompanije “M:tel” Jelena Trivan, koja je istakla da joj je drago što je nagrada dodijeljena upravo knjizi poezije, imajući u vidu da se poezija sve manje piše i čita.

Obrazlažući nagradu direktor zadužbine “Petar Kočić” Nikola Vukolić rekao je da je Halilović afirmisan kao prozni, poetski, dramski i esejistički pisac, a da je “Sekvoja” knjiga koja će “privezati” čitalački interes i potvrditi talenat umijeća svog autora čineći ga jednim od najzačajnih stvaralaca u ovdašnjoj savremenoj književnosti.

Teoretičar književnosti Predrag Jašović ukazao je da je Halilović svojim djelom i angažovanjem na polju kulture prepoznatljiv u regionu i u Evropi.

Ističući da je Halilovićeva poezija slojevitog karaktera, Jašović je ukazao da sekvoja iz naslova zbirke i iz jedne od pjesama pod naslovom “Egzistencija” predstavlja presonificirani simbol čovjeka, koji štrči može da primi gromovite udarce, ali ga njegova snaga i visina ne čini gordim, već živi i trpi.

Laureat Enes Halilović zahvalio je za odluku da mu se dodijeli nagrada i naveo da se sa Petrom Kočićem “družio” i prije nego što je naučio da čita, kada mu je majka čitala pripovijetke, među kojima i Kočićevog “Jablana”, koji je na njega ostavio snažan utisak.

Halilović je naveo da je u ovoj, njegovoj sedmoj knjizi poezije, 59 pjesama različite tematike, izimeđu ostalog i o egzistenciji i primijetio da je u današnjem svijetu pravde malo, a mnogo pohlepe i nepravde, te da svakoga iznenadi kada uoči dobrotu i saosjećanje.

Enes Halilović /45/ piše priče, pjesme i drame, koje objavljuje u književnoj periodici i zasebnim knjigama, a zastupljen je u brojnim pjesničkim i proznim antologijama u Srbiji i inostranstvu, a dobitnik je nekoliko književnih priznanja među kojima i nagrade “Branko Miljković” i “Meša Selimović”.

Nagrada za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi “Kočićevo pero” dodjeljuje se četiri puta godišnje, a na kraju svake godine, jedan od četiri dobitnika nagrade Kočićevo pero dobija nagradu “Kočićeva knjiga”.

(Srna)

Oznake: Kočićevo pero