Magazin 11.08.2020.

EPIDEMIOLOZI ODGOVORILI: Evo da li ljudi koji su prebolovali koronu treba da nose zaštitne maske

ČITANJE: 1 minuta

Mnogo je nedoumica oko toga kako bi oni koji su preležali COVID-19 trebalo nakon toga da se ponašaju, jedno od pitanja koja se stalno nameću je da li rekonvalescenti treba da nose maske?

Nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom u određenim situacijama, gdje ne možemo održati distancu, obavezno je za sve građane, bez obzira na to da li su preležali koronavirus ili ne.

Epidemiolozi podsjećaju da i oni koji su se izliječili od COVID-a u prvim sedmicama nakon oporavka moraju da nose maske, kako već oslabljeni organizam ne bi izlagali drugim opasnostima, prenosi RTS.

Naime, pacijenti koji su ozdravili od COVID-a ili su u procesu ozdravljenja treba da se čuvaju svih drugih virusa i bakterija. Posebno oni koji su bili na bolničkom liječenju, napominju epidemiolozi.

Potrebno je i da nakon oporavka više odmaraju, imaju dovoljno sna, pravilno se hrane i pridržavaju se svih mjera zaštite – nošenja maski, higijene ruku, fizičke distance.

Kada se inficirate novim koronavirusom (SARS-CoV-2) prosječan period inkubacije je pet do šest dana, maksimalno 14. Ipak, pokazalo se da bolest može trajati i znatno duže, tj. da su pojedini pacijenti bili zarazni i do četiri sedmice.

(A.M/banjaluka.net)