ERS: Od sutra skuplja struja za firme, najavljena isključenja onima koji nisu potpisali ugovore

Elektroprivreda Republike Srpske je, kao jedini državni snabdjevač električnom energijom, među ukupno 24 snabdjevača, do danas potpisala 1.165 ugovora sa isto toliko kupaca, od registrovanih 1.174 kupca u Republici Srpskoj, a ostalih devet subjekata ostalo je sa nepotpisanim ugovorima.

Oni koji nisu potpisali ugovore mogu očekivati i isključenje sa mreže, jer će svaki ostanak na mreži biti čisti gubitak distributivnog preduzeća, a oni koji su potpisali ugovore, to su uradili na kraći i duži period, od onih na 4 mjeseca do ugovora koji su potpisani na više mjeseci.

Ovo je saopšteno na pres konferenciji u Elektroprivredi RS u Trebinju, uoči isteka roka za potpisivanje ugovora sa snabdjevačima, koji su kupci struje, na nivoima 10, 35 i 110 kilovolti, imali do 1.9. 2019., shodno odluci Regulatorne agencije za električnu energiju RS o tržišnom snabdijevanju strujom i otvaranju tržišta.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je pojasnio da devet preostalih subjekata nisu potpisali ugovore, od kojih se zna da su dva subjekta našla drugog snabdijevača koji se nalaze u Republici Srpskoj, dok ostalih sedam može odmah u ponedeljak biti isključeno sa mreže, zavisno od toga koliko će takvo stanje tolerisati nadležne distribucije.

“Ovo je posljednji trenutak za otvaranje tržišta, s obzirom da smo imali mogućnost da tako počnemo poslovanje 1.1.2016., kada su se stekli svi zakonski uslovi, ali to nije urađeno za ovih 3 godine i 8 mjeseci, jer je Elektroprivreda RS na taj način subvencionisala industrijske potrošače sa preko 100 miliona maraka”, kazao je Petrović.

On je pojasnio da svi kupci, svrstani u šest kategorija i to proizvodni objekti u sistemu ERS-a, proizvodni objekti van sistema ERS-a, industrijski potrošači sa potrošnjom preko 5 miliona kilovat sati godišnje, javne ustanove u RS, osim vodovoda i zdravstvenih ustanova, te uslužne djelatnosti, kao i ostala potrošnja – imaju svoje cijene, a do korekcije cijena došlo je kod njih manje od dvije stotine.

Petrović dalje navodi da struja za privredne potrošače postaje roba, kao i sve ostalo što se nabavlja, ali su cijene, i pored poskupljenja za određene kupce, i dalje mnogo niže od onih u okruženju – Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, s tim što se postepenim povećanjem cijena i u Srpskoj mora doći do tržišnog prometovanja strujom, čak i kod domaćinastava.

Kaže da se cijene u Srpskoj još uvijek dampinguju i da struju ne prodaju po pravoj tržišnoj vrijednosti, što onemogućava druge kupce da budu konkurentni na našem tržištu, ali su cijene već tržišne kada su u pitanju kupci van granica Srpske, što podrazumijeva i preko 60 evra po megavat satu, dok su dampigovane cijene od 35 do 50 evra.

“Sve ono što prodajemo ispod 60 evra po megavat satu – to je cijena gdje mi subvencionišemo kupce, pa, radeći to, dugi niz godina nismo mogli ostvariti ni višak kapitala, neophodan u učešću finansiranja različitih projekata, tako da, ovakvim sadašnjim poslovanjem, već u idućoj godini možemo očekivati milione koji će se uložiti u investicije”, istakao je Petrović.

On pojašnjava da je cijena u Distruktu Brčko 50 evra i da se svake godine povećava za određeni procenat, pa se to očekuje i ove godine, a, s obzirom da Elektroprivreda RS već više godina pobjeđuje na tenderima Distrikta jer ima najniže cijene u ponudi, nada se da će im ubuduće isporučivati struju.

Petrović napominje da će u Elektroprivredi RS uskoro nabaviti i softver koji će im omogućiti analizu potrošača i potrošnje, a za redovne platiše se uvode i popusti.

(Nezavisne)

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji

PRIPREME ZA PREDSTOJEĆU GRIJNU SEZONU Kako sačuvati novac štedeći energiju

Prema procjenama, u neizolovanom grijanom prostoru, 35 odsto toplote gubi se kroz spoljašnje zidove, 25 odsto kroz prozore i vrata, isto toliko kroz krov, a 15 odsto energije izgubi se kroz pod. Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika. Ušteda energije,

Besplatan čas tanga

Škola “Tango natural” organizuje 20. septembra od 19 časova u Domu omladine prezentaciju i besplatan čas argentinskog tanga. Organizatori kažu da će njihovi instruktori prisutnima ispričati zanimljive priče o tangu i da će moći vidjeti kako se pleše ovaj ples. “Ako vam se svidi i ako budete željeli iste večeri imaćete priliku napraviti i sami

U Banjaluci pronađeno tijelo muškarca

Tijelo šezdesettrogodišnjeg Banjalučanina B.R. pronađeno je danas u ulici Trive Amelice u Banjaluci saznaju “Nezavisne”. Ove informacije potvrđene su nam u Policijskoj upravi Banjaluka”. “Na lice mjesta izašli su policijski službenici, mrtvozornik i ekipa Hitne pomoći. Tijelo je prevezeno na Novo gradsko groblje gdje će biti obavljen pregled tijela”, rekli su nam u PU Banjaluka.

Talon Grikspor osvojio Srpska open

Talon Grikspor odigrao je cijeli turnir na visokom nivou i u svom prvom nastupu u Banjaluci osvojio pehar namijenjen pobjedniku.  Sa 6:2, 6:3 savladao je indijskog tenisera Sumita Nagala, na kojeg je jučerašnje polufinale ostavilo traga. Prvi set holanđanin je lako riješio u svoju korist, da bi Nagal pružio nešto veći otpor u drugom, ali

Obilježen Svjetski dan pružanja prve pomoći

Tridesetak volontera Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka pokaznim vježbama na Trgu Krajine obilježilo je Svjetski dan pružanja prve pomoći, a tokom ove sedmice nizom aktivnosti će obilježiti i Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Željka Ilić, sekretar Crvenog krsta Banjaluka, kaže da su ovo tradicionalne akcije, koje iz godine u godinu privlače zainteresovanost mnogih građana. “Bili smo