Magazin 04.03.2016.

Estrada riješila vjekovnu dilemu pisaca

ČITANJE: 3 minute
estrada
Tri su glavna oružja đavola – lake žene, laka lova i laka literatura. Ovako priča jedan ulični filozof i prodavač knjiga kojeg možemo pronaći na ulicama Banjaluke, a pravo mjesto gdje možemo pronaći sva tri “oružja đavola” na jednom mjestu jeste estrada.

No, pomenutog filozofa odmah u naslovu svoje knjige koja je ove sedmice promovisana u Beogradu negira Čedomir Rajačić, frontmen grupe “Luna”, poznatiji kao Čeda Čvorak, koji kao da želi reći da sve nije tako “lako”, te na koricama knjige stoji latinska izreka “Preko trnja do zvezda”.

-Prva knjiga koju sam napisao je objavljena pod okriljem ‘Narodne knjige’, ali nikada nije promovisana, jer Pink nije vidio nikakvu korist od toga. Takođe, postoji i zbirka svih pjesama grupe ‘Luna’ koju ću objaviti uskoro. Napisao sam i dva romana po kojima će biti urađena i predstava, ali o tome ne smijem ništa da govorim, jer smo trenutno u pregovorima- kazao je na promociji Čeda.

Jedan od pomenutih “romana” zove se “Ko je ubio rock'n'roll i igranke”. Imajući u vidu kakva je scena devedesetih godina prošlog vijeka bila na Balkanu, kao i to da je Čeda bio dio iste, naslov njegovog “književnog” djela u najmanju ruku djeluje za rubriku “vjerovali ili ne”.

Međutim, bolji poznavaoci muzičke scene vjerovatno bi rekli da je Čeda pravi čovjek da to objasni. Zlonamjerni bi kazali i ovo: “Na sudu će takođe ubica najbolje reći o ubistvu, pogotovo ako se pokajao”, jer i sam Čeda tvrdi da se vratio muzičkim korijenima.

Danas svira u hard rock bendu “Ex”. Ovih dana iz štampe je izašla i knjiga “Trenuci pokreta”, čime se u pisce upisala pop zvijezda Tatjana Kameron Tajči, koja je pjesmom “Hajde da ludujemo” predstavljala Jugoslaviju na pjesmi “Evrovizije” 1990. godine. Budući da njena knjiga sadrži najzanimljivije razgovore s ljudima koji su gostovali u njenom internet šouu “Buđenje u Americi”, te da se u praksi dokazalo da memoarsko štivo kod nas ima puno veći prolaz od publicistike, teško da će Tajči dostići najpopularnije spisateljice postjugoslovenskog estradnog neba.

Međutim, godinama učvršćenu, čak i književno nagrađivanu trojku Suzanu Mančić, Marijanu Mateus i Nives Celizijus, sa spisateljskog trona skinula je Zorana Jovanović Zoranah. Modna blogerka, čija je knjiga “Life and Style” bila jedna od deset najprodavanijih na prošlom sajmu knjige u Beogradu, a ona je najavila da piše i drugu, koja će izaći na ljeto. Riječ je, kako je rekla, o novom romanu u tri dijela.

Desetine mladih ljudi, koji su naočigled posjetilaca Sajma knjige formirali kolonu da kupe pomenutu knjigu, ove godine, kako se spekuliše, mogli bi biti smješteni u komotniji prostor, jer Zorannah očekuje da će na Sajmu knjige imati sopstveni štand. Romani, publicistika, pjesme, autobiografije poznatih, izgleda da su u svijetu estradizacije i komercijalizacije riješili gotovo vjekovnu dilemu pisaca – da li je knjiga roba?

-Tačan odgovor je da jeste, a istinit da nije- rekao je ranije za naš list akademik Matija Bećković. Na čitalačkoj publici je samo šta da čita i kome da vjeruje – “glavnom oružju đavola” ili onom na šta ih upućuje školska lektira.

Isječak iz knjige Marijane Mateus

“Izranjam iz tvog privatnog aviona osvježena, namirisana, voluminizirana. Na sebi imam bijeli šorts, paučinastu šarenu tuniku, sandale s vrtoglavim potpeticama, govoreći jezikom supermarketa – totalno sam jestiva i isto toliko hot. Svojim izgledom jednostavno pripadam tom divnom morskom mjestu. Ponovo sam u filmu uživo i trudim se da što bolje odigram ulogu koja mi je dodijeljena.”

(NN)