Magazin 30.06.2016.

Etno zvuk u modernom điru na tvrđavi Kastel

ČITANJE: 1 minuta

Ovogodišnji festival Kozara Etno, održava se od 1. do 4. jula. Prva dva dana dana festival će biti održan u selu Piskavica, dok će se završni dan festivala sa festivalom svjetske etno muzike Kozara Etno Fusion biti održan na Kastelu!

Kozara etno Fusion počinje u 22.15 a nastupaju grupe Sopot (BiH), Oratnica (Bugarska) i Teodulija (Srbija).

Kozarski etno festivala je prilika da se predstavi kozarska kultura sa tradicijom i običajima široj domaćoj i svjetskoj javnosti kroz program i informativno-propagandni materijal.

U festival su ukomponovane tipične scene iz života i dnevnih poslova etno kozarskog čovjeka, a tema ovogodišnjeg festivala je običaj „odvođenje mlade iz kuće“ potkozarskog kraja.

U skladu sa temom organizovan je performans i izložba. Takmičenje u izvornom pjevanju (ojakača) i sviranju (tambura trožica) sa područja Kozare će biti praćeno, ocjenjivano i savjetovano od strane stručnog žirija.

Stručni seminar na temu „Pjesme, igre i običaji Kozare, Lijevče polja i Banata“ kao i takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini „bacanje kamena s ramena“ će dodatno promovisati kulturno nasljeđe Kozare.

(mondo.ba)