Magazin 04.11.2015.

Eto ti ga sad: Sport ipak nije zdrav?

ČITANJE: 2 minute
sport
Nije za svakoga: Intenzivni treninzi više štete nego što koriste, a na maraton bi većina trebalo da zaboravi. Treba se kretati, ali bez napora.

Iako je rasprostranjeno uvjerenje da je sport zdrav i potreban, naučnici u posljednje vrijeme sve više izražavaju svoju sumnju u tačnost ove široko rasprostranjene postavke.

Pri tome nije samo riječ o štetnosti ili opasnostima kakve vrebaju profesionalne sportiste, kao što su recimo razne povrede, poremećaji u ishrani, razni psihički problemi zbog preopterećnosti.

Sport postaje sve opasniji i za one koji se njime bave samo amaterski, tvrdi njemački profesor Ingo Frobeze.

– Razlog leži u našem odnosu prema sportu. Mnogi sve više pretjeruju s fizičkim naporima, s treninzima i zloupotrebljavaju ga da bi prešli neke nove granice. Drugi problem je u tome što sport postaje sve manje vrsta slobodne aktivnosti, nešto čime se bavimo iz užitka, a sve više nešto što se mora, nešto što društvo očekuje od nas – kaže ovaj stručnjak. Tako u organizmu počinju da se pojavljuju problemi i poteškoće kojih bez sporta ne bi bilo.

Jedna od najvećih opasnosti, prema mišljenju stručnjaka, leži u trenutno vrlo popularnom maratonu. Sve više ljudi pokušava da učestvuje u ovom takmičenju, što može da bude pogubno.

– I tu je riječ o nepoštovanju sopstvenih granica. Mnogi koji trče maraton nalaze se poslije trke na ivici srčanog udara, a njihova krvna slika je i mjesec dana kasnije još u katastrofalnom stanju – kaže Frobeze.

Ipak, on smatra da su fizičke aktivnosti u svakom slučaju i te kako potrebne. Ali, važno je znati pravu mjeru.

– Još do prije 15 godina smatrali smo zdravim ako redovno i prije svega intenzivno treniramo tri puta nedeljno po bar pola sata. U međuvremenu je ovo stanovište zastarjelo. Danas znamo da nam je nedeljno potrebno bar pet puta po 30 minuta bilo kakve vrste kretanja. Važno je pri tom imati na umu da se ne misli na intenzivne treninge pet puta nedeljno, već, na primjer, hodanje pješice na posao, rad u vrtu, penjanje po stepenicama i tako dalje – kaže profesor, i dodaje da bi trebalo da se vodimo motom: Bolje je kretati se malo, bez napora i bez znojenja, prenose agencije.