Vijesti 26.08.2015.

EU daje novac Srbiji i Makedoniji za zbrinjavanje migranata

ČITANJE: 1 minuta

migranti ilustracija

EU će dati snažnu podršku Zapadnom Balkanu na samitu u Beču, saopštila je danas Evropska komisija uz napomenu da će Srbija i Makedonija dobiti novčanu pomoć za zbrinjavanje migranata.

Kako je najavljeno sutra će, na tom skupu učestvovati i evropski komesari Maroš Šefčovič i Johanes Han, kao i visoki predstavnik EU Federika Mogerini.

Mogerinijeva je istakla da je “područje Zapadnog Balkana suočeno sa mnogim izazovima, od hitnog rješavanja problema bezbjednosti i migracija, pa do nephodnosti da se uhvati u koštac sa ekonomskim i političkim nevoljama u mnogim zemljama”.

Susret na vrhu EU-Zapadni Balkan će, dodala je Mogerinijeva, biti važna prilika ne samo da se raspravlja o tekućim izazovima, već i o zajedničkoj budućnosti.

Evropska komisija je danas odobrila dodatnih milion i po evra humanitarne pomoći Srbiji i Makedoniji za zbrinjavanje izbjeglica i migranata.

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Kristos Stilijanides ukazao je da “Zapadni Balkan nastoji da se izbori s najvećim do sada brojem izbjeglica i migranata” i da EU zato Srbiji i Makedoniji daje tu hitnu novčanu podršku.

Na samitu u Beču će, kako je navela EK, biti razmatrana pitanja regionalne saradnje, ekonomske situacije na Zapadnom Balkanu, civilnog društva, stručnog usavršavanja i obrazovanja mladih, vjerskog dijaloga, suzbijanja ekstremizma i migracija.

(Agencije)