Biznis 25.09.2015.

Evo ko je otkrio da moćni Folksvagen vara!

ČITANJE: 1 minuta
wolkswagen
Prevaru Folksvagena, najveći korporativni skandal ovog trenutka u svijetu, otkrio je petoročlani tim istraživača sa Univerziteta Zapadne Virdžinije.

U timu, koji je otkrio da je veliki i moćni Folksvagen lagao svoje kupce, bili su profesor, dva tek diplomirana studenta, istraživač s fakulteta i vođa tima, inženjer Danijel Karder, direktor Univerzitetskog centra za alternativna goriva, motore i emisiju.

Carder se u intervjuu za Rojters čudi iznenađenju oko VW-a:
“Mi smo istraživanje sproveli prije godinu i po i objavili rezultate. Jasno, kad smo vidjeli prve rezultate, bili smo šokirani, sumnjali smo u sebe, pitali se gdje smo pogriješili. A onda se pokazalo da je sve tačno. I da, VW je znao za istraživanje i za rezultate koje smo dobili, bili su na prezentaciji”, dodaje on.

Istraživanje koje je dovelo do potvrde da kompanija laže, što je za samo dva dana koštalo više od 20 milijardi evra vrijednosti, a još nije ni počela rasprava o plaćanju odšteta.

I tako je zaključeno da je problem softvera u tome što je mogao da prepozna samo da se automobil nalazi na eko-testu pa je prilagođavao emisiju štetnih gasova kako bi auto prikazao manje štetnim za okolnu nego što jeste.

Konkretno, rezultati su prikazivali čak 40 puta manju količinu oksida azota (NOx) od stvarne. Azotni oksidi su toksična, čak i kancerogena jedinjenja. Cilj VW-a bio je povećanje performanse, kao i smanjenje potrošnje goriva.

Podsjetimo, njemački auto gigant Folksvagen objavio je da čak 11 miliona vozila tog proizvođača ima ugrađen softver koji lažira podatke o štetnim izduvnim gasovima.

(Jutarnji.hr)