Biznis 20.06.2024.

Evo koliko će Njemačka zaraditi od EURO 2024

ČITANJE: 1 minuta

EURO 2024. će donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi Njemačkoj, posebno u sektoru turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, donoseći više od dvije milijarde evra, prema proračunima analitičara trgovačke platforme Freedom24, prenosi hrportfolio.hr.

“Očekuje se da će najveće privreda Njemačke ove godine rasti za oko 0,3 odsto, sporije od drugih velikih industrijalizovanih zemalja, ali bi prvenstvo moglo da pruži kratkoročni podsticaj sektorima koji se odnose na turizam i usluge. Procjenjuje se da Njemačka ima više od dvije milijarde evra prihoda, pri čemu će vjerovatno najviše doprinijeti turizam i ugostiteljstvo”, ističe se u analizi objavljenoj u četvrtak.

Navodi se i da fudbalsko takmičenje evropskih reprezentacija može pozitivno psihološki i indirektno da utiče na njemačku privredu.

Takvi događaji mogu poboljšati nacionalno raspoloženje i poboljšati imidž zemlje domaćina. Uspješno Evropsko prvenstvo, kako u sportskom, tako i u organizacionom smislu, može povećati atraktivnost destinacije, navodi se.

Gledajući istorijske rezultate, prihodi od UEFA Evropskog prvenstva pokazuju konstantan rast.

Tako je 1992. godine na prvenstvu u Švedskoj dodatni prihod iznosio 40,9 miliona evra, 1996. godine u Engleskoj prihodi su porasli na 147,3 miliona evra, (…) 2008. godine, pored gostovanja Švajcarskoj i Austriji, prihodi su dostigli 1,35 milijardi evra, na fudbalskoj izložbi u Francuskoj 2016. iznosili su 1,92 milijarde evra, dok su na Euru 2021, uprkos izazovima pandemije, iznosili 1,9 milijardi evra.

Oznake: EURO 2024, Zarada