Biznis 11.11.2015.

Evo šta će ostaviti bolji prvi utisak kod poslodavca

ČITANJE: 1 minuta
business-handshake
Poslodavci ne kriju da je stisak ruke jedan od testova kojima, prilikom intervjua, utvrđuju kvalitete potencijalnog radnika.

Mnogobrojne studije potvrđuju koliko je prvi utisak važan u poslovnoj, ali i privatnoj komunikaciji. Nažalost, njega može pokvariti mnogo toga, a među glavnim krivcima je stisak ruke.

Poslodavci ne kriju da je stisak ruke jedan od testova kojima, prilikom intervjua, utvrđuju kvalitete potencijalnog radnika. Slabo rukovanje izjednačavaju sa istim takvim karakterom, pa je logično da takvu osobu ne žele u svom timu. Ni druga krajnost nije dobra, jer ako nekog stegnete toliko jako da vam malo fali da mu slomite kosti, stiče se utisak da iskazivanjem preterane snage nadomešćujete neki nedostatak.

Dakle, stisak treba da bude umjerene jačine, a njegovi najbolji “pratioci” su samouvjeren osmjeh i kontakt očima. Time ćete osobi preko puta dati do znanja da ste pouzdani, sigurni u sebe i vrijedni poštovanja. Da biste ovladali ovom zaboravljenom umjetnošću, vježbajte. Zamolite prijatelje da vam iskreno kažu da li vam je stisak ruke suviše jak, slab i šta se može popraviti. I sljedeći put, kad krenete na intervju ili poslovni sastanak, udahnite duboko, ispravite ramena, podignite glavu, nasmiješite se i samouvjereno pružite ruku osobi preko puta.

(Novosti)