Magazin 06.11.2015.

Evo zašto krompir nikako ne bi trebalo da držite u frižideru

ČITANJE: 2 minute
krompir
Prema posljednjim istraživanjima Američkog ministarstva poljoprivrede, ako se krompiri čuvaju na temperaturi nižoj od sedam stepeni Celzijusa skrob u njima pretvara se u šećer pa su slađi i mijenja im se ukus.

Osim toga, hladnoća im može promeniti boju, a onda se moraju baciti, ili iskoristiti u druge svrhe.

Kako se pravilno čuvaju krompiri

Osim u frižideru, krompiri ne smiju biti ni na svjetlu ili pretoplom mjestu. Najpametnije bi bilo držati ih u ostavi ii podrumu. Osim u fiokama ili jutenim vrećama, možete ih staviti i u papirne vrećice, piše Stvar ukusa.

Ono što nikako ne smijete da radite je da ih perete prije nego što ih odložite u ostavu ili fioku jer vlažnost takođe utiče na njihov kvalitet.

Ako su pravilno skladišteni, mogu trajati dva do tri mjeseca. Ako brinete za zdravlje, izbegavajte prženje i pečenje krompira.

Kako pokazuje posljednja vijest o tome da je crveno procesuirano meso zbog nitrita kancerogeno i stručnjaci danima razglabaju koliko je u tome istine, krompir se već odavno našao na listi nepoželjnih namirnica.

Krompir zbog ulja i načina obrade i nije najpoželjniji ako ga pržite ili pečete, ali u svakom drugom slučaju krompir nije ni štetan ni nezdrav. Naprotiv! Ako ga, na primjer, kuvate u kori, krompir zadržava sve svoje vrijednosti koje su neki očigledno zaboravili.

Iako ga pogrdno nazivaju nutritivno praznom namirnicom, krompir sadrži mnogo vrijednih sastojaka poput fenolnih jedinjenja, a po njihovoj količini bez problema staje rame uz rame brokoliju. Pored toga, krompir sadrži flavonoide, a oni su zaslužni za zdravlje srca i krvnih sudova, štite organizam i od karcinoma i od nekih plućnih bolesti.

(Kurir)