Magazin 15.01.2016.

Evo zašto muškarci teže podnose gripu

ČITANJE: 2 minute
Muskarci gipa
Ženski polni hormon služi kao prirodna zaštita od virusa gripe tipa A, zbog čega se kod žena ove virusne stanice slabije umnožavaju, a kod muškaraca su simptomi jače izraženi, utvrdili su naučnici sa Univerziteta Johns Hopkins

Već godinama naučnici prikupljaju dokaze o zaštitnim elementima estrogena.

Dosadašnje su studije pokazale da estradiol – primarni estrogen, dominantan hormon tijekom folikularne faze ciklusa kod žena što ga luče jajnici i drugi estrogenski spojevi imaju antiviralan učinak na neke razorne viruse, među kojima su HIV, virus hepatitisa C, ebole i humani citomegalovirusi.

Zaštitni mehanizam estrogena blokira sposobnost virusa da se replicira u ljudskim stanicama, a s obzirom na to da veoma brzo umnožavanje virusa gripe tipa A rezultira akutnim infekcijama kod ljudi, naučnici s Johnsa Hopkinsa testirali su efekte raznih estrogenskih elemenata, piše portal ScienceAlert.

Kulture nazalnih epitelnih stanica desetorice muškaraca i 42 žena u dobi od 18 i 45 godina izložili su tipu estrogena u medicini poznatom kao endogeni 17beta estradiol (E2) i vrsti lijekova iz grupe selektivnih modulatora estrogenskih receptora (SERMs) koji se koriste u hormonalnoj terapiji, djeluju na estrogenske receptore i simuliraju djelovanje estrogena u tijelu.

Inficirani su kulture sezonskim virusom gripe tipa A da bi ustanovili na koji se način zaraza širi te došli do zaključka da su posljedice različite kod muške i ženske populacije.

U ženskim je nazalnim stanicama pronađeno manje virusa sezonske gripe nego u muškima, što upućuje na to da aktivnost ovih estrogenskih hemijskih spojeva zavisi o spolu.

Dosadašnje su studije pokazale da estrogeni imaju snažno antiviralno djelovanje na HIV, virus ebole i virus hepatitisa C’, rekla je Sabra Klein koja je vodila istraživanje.

-Naša je studija jedinstvena iz dvaju razloga. Naime, istraživanje smo proveli koristeći primarne stanice koje smo izravno izolirali od pacijenata. Drugo, ovo je prva studija koja dokazuje da su estrogenski receptori odgovorni za antiviralni efekat estrogena, što nam omogućava da bolje shvatimo antiviralne mehanizme djelovanja ovog hormona jer bi oni mogli biti ključni za razumijevanje zaštitnih elemenata estrogena te na kraju za ublažavanje posljedica gripe i brže ozdravljenje i oporavak zaraženih pacijenata- kazala je Klein.

(NN)