Svijet 27.07.2020.

EVROPI PRIJETI BLOKADA: Zemlje planiraju zatvaranje granica?

ČITANJE: 1 minuta

Odluka Britanije da pojedine zemlje Evrope stavi na “karantin listu” razbjesnila je građane koji su uplatili ljetovanja, ali vlasti poručuju da neće prezati od toga da listu prošire. Prva na spisku se našla Španija, zemlja koja ponovo bilježi značajan rast oboljelih od korona virusa, zbog čega se našla na “listi nepoželjnih” pojedinih zemalja, a strahuje se da bi i druge države mogle da počnu da zatvaraju granice jedne za druge.

Situacija postaje alarmantna u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Francuskoj i Španiji, zbog čega mnoge države sa oprezom gledaju na njih i razmatraju uvođenje rigoroznijih mjera za putnike koji dolaze iz tih područja. Za sada je uglavnom na snazi obavezan karantin.

Britanija je već uvela karantin za Španiju i Kanarska ostrva što je razbjesnilo građane, jer nisu imali vremena da odlože putovanja. Mnoge je primena nove odluke zatekla po polasku na put ili u tranzitu. Sada vlasti apeluju na poslodavce da imaju razumevanja za svoje radnike koji nakon odmora neće moći odmah da se vrate na posao, jer moraju dve nedelje da provedu u samoizolaciji.

Uplašeni da ne dođu u istu situaciju, ljudi iz Britanije sada masovno otkazuju svoja putovanja u Grčku, Francusku i Italiju, jer strahuju da bi i za njih preko noći mogla da počnu da važe ista pravila.

O uvođenju obaveznog karantina za pojedine zemlje razmišlja i Srbija. Dr Darija Kisić Tepavčević juče je potvrdila da Krizni štab razmatra tu opciju, budući da u ovom trenutku svako može nesmetano da uđe u zemlju, prenosi Telegraf.

(A.M/banjaluka.net)