Magazin 09.11.2016.

“Evropski atlas lirike” izraelskom pjesniku Amiru Oru

ČITANJE: 1 minuta

Nagrada za poeziju „Evropski atlas lirike“, za 2016. godinu, koju dodjeljuju izdavač „Kuća poezije“ i istoimena asocijacija književnih prevodilaca iz Banjaluke, pripala je izraelskom pjesniku Amiru Oru za cjelokupno pjesničko djelo.

Žiri u sastavu: Fiona Sampson, Biserka Rajčić, Tanja Kragujević, Milenko Stojičić i Zdravko Kecman, jednoglasno je odlučio da ova nagrada pripadne uglednom pjesniku iz Izraela.

Amir Or je pjesnik srednje generacije, predavač na univerzitetima od Japana do SAD, erudita, snažna pjesnička ličnost. Veoma je prisutan na evropskoj pjesničkoj sceni. Pripada odabranoj grupi svjetskih pjesnika koji su uspjeli da izgrade sopstveno poetsko pismo i stvore integritet uticajne vokacije. Rođen je u Izraelu 1956. godine. Studirao je filozofiju i uporednu religiju na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu, gde je kasnije predavao kreativnu poeziju i starogrčku religiju. Bio je gost predavač i na univerzitetima u Engleskoj, Njemačkoj i Japanu. Objavio je jedanaest zbirki pjesama. Njegova poezija prevedena je na tridesetak jezika.

Nagrada „Evropski atlas lirike“ će biti dodijeljena u srijedu 9. novembra, u 19.00 časova, u Kulturnom centru Banski dvor, uz učešće žirija i dobitnika nagrade.