Politika 25.09.2015.

Evropski komesar Han pozvao Zagreb da ukine blokadu prema Srbiji

ČITANJE: 1 minuta
han
Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han pozvao je danas Vladu Hrvatske da promijeni odluku o blokadi teretnog saobraćaja sa Srbijom.

Han je rekao da su on i drugi evropski predstvnici pokušali da budu u kontaktu i sa Hrvatskom i Srbijom i istakao da ova kriza može biti riješena jedino podizanjem blokada.

– Tu nema alternative i nema šta da se pregovara – rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

On je rekao da Evropska komisija razmatra Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i istakao da se u njemu jasno navodi da je ukoliko ima konkretnih okolnosti svakako moguće privremeno nametnuti određene mjere kontrole granice, ali da ove mjere moraju biti privremene i srazmjerne i ne smiju biti ni na koji način diskriminatorne.

– Barem u tački dva i tri ima sumnji da je to slučaj… Zato apelujem na hrvatsku vladu da promijeni svoju odluku. Mislim da je u uzajamnom interesu svih ljudi na Zapadnom Balkanu da imaju slobodu kretanja i ekonomsku stabilnosti zato što ekonomska stabilnost znači i socijalnu stabilnost – rekao je Han.

On je poručio da će EU sa svojim partnerima biti u mogućnosti da se nosi sa ovim tokom izbeglica, ali da ga brine “šteta prouzrokovana odlukama ili mjerama koje s donete tokom ove definitivno trenutne krize”.

– Svi bi trebalo da budu svjesni posljedica. Radi se o državništvu a ne o tome da se razmišlja o izborima, radi se o ljudima i o tome šta je njima potrebno”, poručio je Han.

(Agencije)