Biznis 04.12.2022.

Evrostat: Evropljani sve teže spajaju kraj s krajem

ČITANJE: 1 minuta

Sve više Evropljana teže spaja kraj s krajem zbog rasta cijena koji im nagriza primanja, pokazalo je današnji izvještaj evropskog statističkog ureda. Udio građana koji teško pokrivaju osnovne troškove porastao je u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca u osam od 10 zemalja Europske unije obuhvaćenih istraživanjem, navodi Evrostat.

Smanjen je samo u Sloveniji i Finskoj. Podatke su Evrostatu dostavili Belgija, Bugarska, Irska, Francuska, Italija, Luksemburg, Austrija, Slovenija, Slovačka i Finska. Najteže je u drugom tromjesečju, prema Evrostatu dostupnim podacima, bilo u Bugarskoj, gdje je čak 39.8 posto ispitanika jako teško ili teško spajalo kraj s krajem.

U grupi zemalja s više od 20 posto ispitanika koji teško pokrivaju osnovne troškove svrstale su se i Slovačka, Italija i Francuska.

Najmanji je njihov udio bio u Finskoj, gdje je iznosio 11 posto. Istraživanje je pokazalo i da čak 40.5 posto Finaca vrlo lako ili lako pokriva osnovne troškove. Slijede Austrija i Francuska, u kojima nešto manje od četvrtine ispitanika nije imalo problema s finansiranjem osnovnih potreba, prenosi Index.hr.

Najmanji je njihov udio bio u Bugarskoj, gdje je iznosio nešto više od tri posto. Udio stanovnika u povoljnoj finansijskoj poziciji bio je u devet zemalja manji u drugom kvartalu nego na početku godine, a u Italiji je bio gotovo nepromijenjen.

Najviše se smanjio u Sloveniji i Austriji, za 4.4 odnosno 4 postotna boda. Većina ispitanika navela je da su im prihodi u posmatranom razdoblju bili nepromijenjeni ili su čak porasli, napominje Evrostat.

(Z.M)