Vijesti 07.10.2015.

Fabrika stočne hrane iz Gradiške štiti domaće proizvođače: “Farmofit” otkupljuje soju uzgojenu u BiH

ČITANJE: 2 minute
soja
Iako BiH ima veliki potencijal za uzgoj soje  ova biljka se uzgaja samo na oko 5.000 hektara zemljišta, upravo iz tog razloga fabrika stočne hrane “Farmofit” je omogućila prijem genetski nemodifikovanog sojinog zrna, i to onog koji je uzgojen na području BiH.

Imajući u vidu upravo budućnost koju nosi sa sobom ova mahunarka, fabrika  “Farmofit” u okviru preduzeća “Rapić” iz Gradiške, između ostalog, u svojim pogonima prerađuje soju sa domaćih poljoprivrednih površina, te dalje proizvodi punomasni sojin ekstrudat u sopstvenim proizvodnim pogonima.

Ova fabrika je takođe poznata i po kvalitetu, te vrši siguran otkup uroda ovakve soje, po transparentnim uslovima otkupa i konkurentnim otkupnim cijenama, a poseban akcenat stavlja  na podršku omasovljenju proizvodnje soje u BiH, i to sa ciljem da se eliminiše ili bar smanji uvoz ove cijenjene kulture.

– Radi se o veoma značajnom faktoru u poslovanju “Farmofita”, jer se potencira na domaćoj proizvodnji, u ovom slučaju soje, koje još uvijek nema dovoljno na našim prostorima. Ipak, “Farmofit” koristi sve raspoložive količine, koje potom obrađuje. Na ovaj način nastaje kvalitetan poluproizvod, koji se dalje ugrađuje u vrhunsku stočnu hranu, a koju “Farmofit” distribuira širom države- saopšteno je iz “Farmofita”.

Kao sirovinu za svoje proizvode “Farmofit” koristi isključivo najkvalitetniji domaći urod soje, koji podliježe strogoj kontroli nadležnih institucija, ali i laboratoriji u sklopu fabrike.

Takva kontrolisana sirovina se dalje termički obrađuje, odnosno ekstrudira i koristi u stočnoj hrani “Farmofit”, u gotovo svim vrstama stočne hrane. Kao punomasni sojin ekstrudat, domaća soja se putem “Farmofita” dostavlja na domaće farme širom čitave BiH.

Po riječima stručnjaka, proizvodnja soje bez genetskih modifikacija predstavlja veliki potencijal BiH koji bi, ako se pravilno iskoristi, mogao odgovoriti potrebama tržišta za hranom visokog kvaliteta.

(Banjaluka.net)