Biznis 13.02.2016.

FBI u šoku: Za neke od najopasnijih hakerskih napada osumnjičen 16-godišnji štreber

ČITANJE: 2 minute
haker
Najveći sigurnosni stručnjaci u SAD-u bili su uvjereni da će brzo riješiti slučaj hakovanja direktora CIA-e i DHS-a, a nakon višemjesečne istrage šokirali su se kada su saznali ko stoji iza tih napada

Tokom posljednjih mjeseci na udaru hakera našao se šef CIA-e, Ministarstvo državne bezbjednosti, Bijela kuća i FBI te su se hakeri uspjeli dokopati brojnih mailova i privatnih podataka koje su downloadali sa servera. Ovi su napadi i krađa osjetljivih podataka bili ne samo izuzetno opasni za američke tajne službe, već predstavljaju i veliku sramotu za CIA-u i FBI, zbog čega su se u istragu i potragu za ovim hakerom, odnosno hakerima uključili najveći stručnjaci za cyber sigurnost koji su predviđali brzo rješavanje ovog slučaja.

Ali, prema informacijama CNN-a, istraga se odužila te je tek nakon višemjesečne istrage u Engleskoj uhapšena osoba za koju sumnjaju da stoji iza ovih napada te su se u FBI-u šokirali kada su saznali ko je ‘zloglasni’ haker koji je pristupio privatnim mailovima nekih od najmoćnijih ljudi SAD-a.

https://twitter.com/lorenzoFB/status/698224289590439938

Naime, riječ je o ‘16-godišnjem štreberu’ (u hakerskom svijetu poznatiji kao ‘Cracka’) koji je do sada fantastično skrivao tragove svog djelovanja te je on navodno na čelu hakerske grupe nazvane ‘Crackas With Attitude’ (CWA) koja je preuzela odgovornost za dio tih napada.

Na stranici Motherboard tvrde kako su u srijedu razgovarali s ovim mladićem koji je pušten na uslovnu slobodu nakon što je u utorak proveo sedam sati u zatvoru tokom kojih je odbio odgovarati s istražiteljima, a iako su mu oduzeti svi elektronički uređaji, on je još u srijedu naveče mogao komunicirati putem interneta (koristio je rođakov prenosnik), ali nakon toga više nje odgovarao na novinarska pitanja.

-Nevin sam dok mi se ne dokaže krivica pa nemam razloga za brigu- rekao je ovaj mladić čije ime nije objavljeno, a FBI i englesku policiju optužio je rekavši da mu ‘pokušavaju uništiti život’. Hakeri iz CWA s kojima su novinari Motherboarda razgovarali kažu kako ih hapšenje dva njihova člana neće zaustaviti, već da će nastaviti s još jačim napadima. Takođe, oni sumnjaju kako je Cracka uhapšen jer ga je neko odao, a zabrinuti su kako bi policija uskoro i njima mogla pokucati na vrata.

(Dnevnik.hr)