Magazin 29.10.2015.

Feng šui: Gajite biljku koja donosi novac!

ČITANJE: 2 minute
52952_moj-enterijer-biljka-krasula-dvoriste-vrt-5_f
Ovakve biljke, u praksi privlače pozitivne vibracije iz prirode i u dugom roku donose bogatstvo. U praksi poznata kao “drvo novca” ili “biljka novca”, ona donosi značajna blagostanja vlasnicima i utiče na prisustvo harmonije u domu. Pored kuće, biljku možete slobodno donijeti i na posao, jer svojom veličinom neće smetati vašim dnevnim obavezama.

Iako postoje danas brojni Feng Šui učitelji koji zagovaraju tezu da gotovo svaka zelena, vibrantna biljka se može smatrati “biljkom novca”, to u praksi zapravo nije slučaj. Prema učenju, prisustvo biljaka doprinosi ukupnom blagostanju, a zelena boja utiče na mirnoću vaše duše. Međutim, ovom prilikom ćemo pažnju posvetiti jednoj od najpopularnijih biljaka i za koju većina azijskih naroda vjeruje da može da im pomogne da riješe svoje finansijske probleme.

Jedna od najpoznatijih biljaka, koje po narodnom vjerovanju donose novac je krasula, biljka koja izvorno nosi ime Crassula ovate.

Njeno porijeklo su sutropske oblasti Južne Afrike, gdje je uspjela da opstane iako su uslovi bili nemogući. Postoji vjerovanje da je svoje popularno ime dobila po svojim listovima, koji podsjećaju na kovanicu novca. Svakako je jedna od najpopularnijih biljaka u srpskom domaćinstvu.

Krasula zapravo spada u sukulentne biljke (što znači da su njeni listovi “mesnati” i da biljka u njima skladišti vodu duži vremenski period). Može dostići visinu do 3m, mada su takvi primjerci veoma rijetki, naročito u našim predjelima. Krasula cvjeta tokom zime, pa sve do proljeća, sitnim bijelim cvjetovima, koji su naročito lijepi za oko i doprinose ljepoti vašeg doma. Kao većina sukulenata, zahtjeva zimsko mirovanje (u periodu od oktobra do aprila), kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cijele zime.

Drvo novca je vrlo praktično i zapravo ne zahtijeva preveliku brigu. Možete je čuvati u maloj saksiji, ukoliko imate manji stan, mada ako težite ka njenom ubrzanom razvoju, toplo vam preporučujemo da je čuvate u većim saksijama.

(Mojenterijer.rs)