Magazin 01.08.2021.

Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju od 3. do 8. avgusta

ČITANJE: 2 minute

Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma biće održan od 3. do 8. avgusta u Trebinju, a posjetioci će biti u prilici da pogledaju 26 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz desetak zemalja Evrope i Mediterana.

Festilske nagrade – “Zlatni platani”, priznanja za poseban doprinos evromediteranskoj kinematografiji ove godine biće dodijeljeni domaćim glumačkim velikanima Nataši Ninković i Svetozaru Cvetkoviću, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević najavio je i ove godine dolazak brojnih gostiju iz svijeta filma – glumaca, reditelja, članova filmskih ekipa ostvarenja koja su na festivalskom programu.

Festival se održava pod sloganom “Pod svjetlom mjesečeve rijeke”, kako bi simbolički pokazao neraskidivu vezu grada sa svojom rijekom, a svečanost otvaranja biće održano na Trebišnjici.

Milojević je dodao da će ove godine otvaranje biti nesvakidašnje, svojevrsni svjetlosni spektakl.

“Posebno mi je drago što jedan `Zlatni platan` ostaje u Trebinju – dobitnica je Nataša Ninković, kojoj će biti uručen upravo na otvaranju, u utorak, 3. avgusta. Svetozar Cvetković će biti gost festivala i njemu će `Zlatni platan` biti uručen u Kulturnom centru Trebinje u subotu, 7. avgusta”, rekao je Milojević.

On je dodao da je posebna ovogodišnja novina program dječijeg filma, a posjetioci festivala uživaće i u muzičkim koncertima, druženju sa gostima festivala na tradicionalnoj kafi pod platanima, dok su planirane i dvije promocije knjiga – Ane Atanasković i Gorana Gocića, te izložba slika Bojana Stojanovića.

Ulaz za sve filmske projekcije je besplatan – uz rezervaciju karata na mejl [email protected]

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje grada Trebinja Slađana Skočajić istakla je da Trebinjce očekuje izuzetno bogat filmski festival, koji postaje prepoznatljiv i nezamjenljiv događaj u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta i na kojem Trebinju mogu da zavide i mnogo veći centri.

Ona je dodala da će istovremeno Trebinje biti domaćin i međunarodnog muzičkog festivala “Mjuzika and mor” /Music&More/, te da će u tih desetak dana kulture program ova dva festivala biti usklađen na način da publika ne propusti nijedan od brojnih događaja.

Direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković istakao je da je ovaj festival od skromnih početaka, godinama rastao, a danas je referentna tačka u trebinjskoj kulturnoj ponudi.

“Tako je i Trebinje postalo referentna tačka kulture u regionu i već je sada nezaobilazan punkt na kulturnoj mapi jugoistočne Evrope. To je zaista veliki uspjeh koji moramo da pripišemo i festivalu filma”, istakao je Vuković.

Festivalska događanja ove godine planirana su na pet različitih scena – na ljetnoj sceni Doma mladih, u Kulturnom centru, u dvorištu Muzeja Hercegovine, bašti hotela “Leotar” i terasi pivnice “Humsko”.

Iz Gradske uprave danas su obećali da će jubilarnom 10. filmskom festivalu naredne godine biti na rasplaganju još jedna scena – obnovljeno ljetno kino u Starom gradu.

(Srna/ N.S)