FILIPOVIĆ: Poslovni salon u Lincu prilika za promociju privrede Srpske

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović izjavio je danas Srni da će poslovni salon, koji će 23. maja biti otvoren u austrijskom gradu Lincu, omogućiti privrednicima iz Srpske još bolju prezentaciju proizvoda i usluga na tržištu Austrije i susjednih zemalja.

Filipović je rekao da će privredni salon pružiti priliku privrednicima iz Austrije, Slovačke i Češke da se upoznaju o potencijalima preduzeća iz Srpske.

“Naši privrednici imaće priliku da austrijskim partnerima pokažu kvalitet proizvoda iz Srpske. Poslovni salon raspolaže sa oko 600 metara kvadratnih prostora u kojem smo obezbijedili našim privrednicima iz raznih sektora, posebno građevinskog, mogućnost da dugoročno izlažu svoje proizvode i predstavljaju usluge, a biće organizovane i promocije i prezentacije”, istakao je Filipović.

Prema njegovim riječima, poslovni salon je uređen u saradnji Vlade, Privredne komore i Predstavništva Republike Srpske u Beču, te Inicijative za jugoistočnu Evropu koja ima sjedište u Lincu i Laktašima.

“Ostvarena je značajna saradnja između institucija i privrede Srpske i dijaspore. Predstavništvo Republike Srpske u Beču i Inicijativa za jugoistočnu Evropu u Lincu podržaće sve aktivnosti i raditi na promociji privrednika koji će biti prisutni u privrednom salonu. Aktivnosti će biti sprovođene tokom cijele godine”, kaže Filipović.

On je dodao da je Područna privredna komora Banjaluka ranije objavila poziv preduzećima i da se prijavilo i više nego što su mogli da prime u poslovni salon.

“Vjerovatno ćemo u budućnosti imati neku vrstu rotacije. Biće predstavljeno 35 firmi iz Srpske, a privrednici se već pripremaju za izlaganje”, naglasio je Filipović.

Prema njegovim riječima, poslovni salon će omogućiti i Predstavništvu Srpske u Beču da ima još jedno istureno odjeljenje, odnosno kancelariju i u Lincu.

Filipović je rekao da bi otvaranju poslovnog salona trebalo da prisustvuju  predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i predstavnici Privredne komore Republike Srpske.

(Srna)

Nova pravila za ponovno otvaranje svih vrsta turističkih objekata u Grčkoj

Ljetnja sezona u hotelima i odmaralištima u Grčkoj otvara se 15. juna, a Nacionalna organizacija za javno zdravlje u Grčkoj dala je nova pravila za ponovno otvaranje svih vrsta turističkih objekata. Ono po čemu će se ove godine ljetovanje u Grčkoj razlikovati je odmor bez privatnosti jer će gosti biti nadgledani. Pored toga, moraće sami

KOJA JE TAJNA RUSKOG GRADA Odbili da uvedu mjere, a nemaju zaraženih

U ruskom gradu Sajansku u Irkutskoj oblasti nije zabilježen nijedan slučaj virusa korona, iako je gradonačelnik Oleg Borovski odbio da uvede ograničavajuće mjere, prenosi “KP.RU”. U gradu sve vrijeme rade saloni ljepote, vrtići, pa čak i tržni centri. Kako se navodi, škole su ipak zatvorili, “isključivo zbog interesovanja za učenje na daljinu”, kao i restorane

OBRT U PODGORICI: Crnogorci sada pozivaju Srbe da dođu

Odluka o tome sa kojim ce državama biti otvorene granice, a koju bi u četvrtak trebalo da donese Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, biće zasnovana na epidemiološkim standardima, izjavio je daanas premijer Crne Gore Duško Marković. On je istakao da u toj odluci neće biti nimalo politike. “Naš je cilj zdravlje, a ne samo

Smijenili reisa nakon što je oženio 50 godina mlađu ženu?

Dvije trećine Rijaseta Islamske religiozne zajednice (IRC) Sjeverne Makedonije glasalo je za smjenu reisa Sulejmana Redžepija sa položaja velikog muftije, saopštio je gostivarski muftija Šaćir Fetai, navodi agencija MIA. Fetai je dodao kako će on privremeno vršiti dužnost predsjednika IZ-a, sve dok se ne steknu uslovi za izbor novog poglavara. Pravi razlog za smjenu reisa,

NASTAVLJENO ULJEPŠAVANJE BANJALUKE: Grb Grada ispred Palate (FOTO)

Banjaluka će sutra, 28. maja, obilježiti krsnu slavu grada Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan. U Sabornom hramu Hrista Spasitelja, u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama. Uoči Spasovdana još uljepšavamo naš Grad, završetkom

PRIJE ULASKA U DOM: Obavezno testiranje na korona virus za sve studente

Svi studenti u Republici Srpskoj koji planiraju da se vrate u studentske domove treba da se, prije prijavljivanja u domove, testiraju na prisustvo korona virusa (SARS-CoV-2) u pripadajućim domovima zdravlja. Ovo je predviđeno na osnovu dogovora Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS. Sudenti inostrani državljani