Magazin 25.03.2021.

FINANSIJSKA PODRŠKA: Za snimanje filma “Djeca Kozare”, Vlada Srpske izdvojila 200.000 KM

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici informaciju o zahtjevu producentske kuće “NETFILM” d.o.o. iz Banjaluke za finansijsku podršku igranom filmu “Djeca Kozare”.

Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da, u svrhu finansijske podrške filmu, obezbijede sredstva iz budžeta Republike Srpske za 2021. godinu, u iznosu od 200.000 KM.

“Film ‘Djeca Kozare’ će predstaviti svu tragediju stradanja djece, srpskog i drugih naroda koja se desila u vrijeme Drugog svjetskog rata i ispričati tragičnu priču o genocidu počinjenom od strane NDH. Time se uklapamo u evropska nastojanja da se kultura sjećanja, a naročito za zločin genocida, obilježi filmom koji u gotovo svim svojim elementima ima tu tragediju”, saopšteno je iz Vlade RS.

U saopštenju se dodaje da je riječ o međunarodnom filmskom projektu, a partneri su iz Srbije, Češke, Francuske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Hrvatske. Cijeli film će biti snimljen na teritoriji Republike Srpske i biće angažovani svi filmski potencijali Republike Srpske, čime se stiče status glavnog producenta.

(SB)

Oznake: "Djeca Kozare"