Biznis 25.09.2015.

Finci stvorili GIF koji traje 1000 godina

ČITANJE: 1 minuta
gif
Ako je strpljenje jedna od vaših najvećih vrlina, obožavaćete novi projekat iz Helsinkija – finski umjetnik Juha van Ingen i developer Jane Sarkela stvorili su animirani GIF koji traje čitav milenijum.

Novi GIF, nazvan “As Long as Possible”, sastoji se od 48,140,288 frejmova, a trebalo bi da bude pušten 2017. godine, piše “Gizmodo”.

Ovo djelo inspirisano je istoimenom muzičkom kompozicijom Džona Kejdža. Zahvaljujući promjeni brzine kompozicije, Kejdž je napisao najduže djelo na svijetu koje je počelo da se izvodi 2001. godine u jednoj crkvi u Halbertšatu i koje bi trebalo da traje narednih 625 godina.

Finski umjetnici svoj GIF su započeli brojem “1”, koji će, kao i svaki naredni, biti prikazivan 10 minuta, što znači da neće biti ni približno dinamičan ili zabavan kao oni na koje smo navikli. Ono što umjetnici žele, međutim, je da nas u stilu japanskog umjetnika Ona Kavarua podsjete na to da je vrijeme nemoguće zaustaviti.

Ipak, mnogi se pitaju šta bi se desilo kada bi u umjetnička galerija, u kojoj će djelo biti izloženo, ostala bez struje…

(Gizmodo.com)