Politika 27.07.2018.

FINIŠ MANDATA Umjesto Morin Kormak novi ambasador SAD u BiH je Erik Nelson

ČITANJE: 1 minuta

Američka administracija zatražila je od Bosne i Hercegovine agreman za novog ambasadora Erica Nelsona koji će naslijediti Maureen Cormack na dužnosti ambasadora SAD u BiH, saznaje Večernji list od izvora bliskih State Departmentu.

Eric Nelson, radnik Više službe za vanjske poslove, u rangu savjetnika, imenovan je za zamjenika izvršnog sekretara i direktora Izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata 2. juna 2015. godine.

Nelson je prethodno obnašao dužnost direktora Ureda diplomatije u Odjelu za upravljanje izvorima informiranja, zamjenika šefa misije u Costarici te generalnog konzula u Munchenu. Od kada se pridružio Službi za vanjske poslove 1990. godine, također je obnašao dužnosti u Islamabadu, Milanu, Meksiko Cityju, Frankfurtu, Santo Domingu, kao i u Washingtonu, u Odjelu za administraciju.

Godine 2014. Feedscoop magazin ga je proglasio jednim od četrnaest lidera – vizionara u polju federalne informacijske tehnologije, navodi se u bh. izdanju Večernjeg lista.

Nelson je karijeru počeo u javnoj službi kao dobrovoljac u mirovnim snagama u Liberiji. Od 2013. do 2014. bio je član 21. seminara Centra za međunarodne studije MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). Diplomirao je hemijski inženjering na sveučilištu Rice te magistrirao poslovnu administraciju na sveučilištu Texas u Austinu.

(Klix)