Magazin 14.12.2016.

Fizička aktivnost u zimskom periodu

ČITANJE: 2 minute

“Krećem od ponedeljka sa treningom” i “krećem od prvog”, samo su neki od izgovora kada je u pitanju briga o našem zdravlju.

Fitnes i kondicioni trener Branko Babalj ističe za portal “banjaluka.net” da je zimski period, koji je upravo pred nama, karakterističan po tome što se većina osjeća pospanim, umornim, bez puno energije.

– Kada tome dodamo topao kućni ambijent i omiljenu seriju ili film teško da bi se neko opredijelio za drugačiji vid aktivnosti. Kada na to sve dodamo pretjerani unos kalorija uz nadolazeće praznike kao rezultat nakon par mjeseci takvog “režima” dobiijamo masne naslaga u vidu “sala”.

Međutim, navodi dalje naš sagovornik, to svakako nije razlog da ostanete “zašuškani” kod kuće.

– Da li imamo tih 30 do 60 minuta za vježbanje? Vrlo često se naša dobra volja završava konstatacijom “treba da vježbam” i tu se završava sva priča… Ipak, realnost je da više vremena provodimo npr. na internetu ili gledajući televiziju. Čini nam se da nam je fizička aktivnost prosto neuklopiva u naše svakodnevne obaveze. A potom kao što uvijek slijedi, na proljeće zaboravljamo sve one loše navike u ishrani i nedovoljnom kretanju u nadi da ćemo u ekspresnom roku dovesti liniju do savršenstva.

trening2

Briga o zdravlju je dugogodišnji kontinuirani proces

To je, navodi Babalj, potpuno pogrešan pristup jer brigu o zdravlju treba da vodimo ne samo pred ljeto već to mora biti jedan dugogodišnji kontinuirani proces.

– Najbitnije od svega jeste da sebe ne dovedemo u stanje letargije bez obzira na loše vremenske uslove, a sasvim sigurno da svako od nas može izdvojiti barem tri puta nedjeljno za unaprijeđenje psiho-fizičke kondicije. Potrebna je samo kritična masa riješenosti da počnete jer kada jednom osjetite blagodeti koje nam pruža fizička aktivnost otkrićete svojih 30 do 60 minuta čistog mira i nećete imati više izgovor da preskočite. Probajte! Srećno!

branko-babalj

Fitnes i kondicioni trener… Branko Babalj 

(banjaluka.net)