Magazin 26.01.2022.

“FLUTETE” I FRANZ DOPPLER: Serija koncerata u čast velikana klasične muzike

ČITANJE: 2 minute

U prošlogodišnjoj koncertnoj sezoni „Fluteta“, više puta prekinutoj iz svima poznatih razloga, predviđeno je obilježavanje značajnog jubileja, dvjesta godina od rođenja Franza Dopplera, virtuoza na flauti i kompozitora koji je slavu stekao svirajući na evropskim pozornicama skupa sa bratom Carlom, takođe flautistom, kao i komponujući klasična djela inspirisan mađarskom i ruskom narodnom muzikom.

Međutim, kako epidemiološka situacija nije dozvolila da se serija koncerata ansambla „Flutete“ posvećena ovom velikanu klasične muzike održi u jubilaranoj godini, a smatrajući da za dobru muziku ne postoji loš momenat, ansambl je odlučio da početak ovogodišnje sezone posveti Doppleru i održi nekoliko koncerata njemu u čast.

Tim povodom Centar za kulturu i obrazovanje u Laktašima će 3. februara u 19:00 časova ugostiti flautistkinje Mariju Pilipović i Sunčicu Lončar i pijanistu Dejana Jankovića koji će izvesti pet dijela navedenog kompozitora.

Publika će imati priliku da uživa u Andante i rondo, Rigoleto fantazija, Mađarska fantazija op. 35, Mađarska fantazija op.36 i Vlaške igre, a sva djela inspirisana su narodnim melosom, ali i najpoznatijim operskim arijama, a nema sumnja ni da će prisutni prepoznati čardaš u mnogim taktovima, ali i melodije arija Caro nome, La ra la ra, La donna e mobile…

Nakon Laktaša ansambl će se predstaviti banjalučkoj publici u utorak, 8. februara od 19:00 časova u koncertnoj sali Muzičke škole „Vlado Milošević“, a potom i publici u Šamcu 12. aprila, povodom otvaranja festivala „Milica – žene u umjetnosti“.

Paralelno sa koncertima, ansambl radi i na pripremanju albuma sa autorskom muzikom. Za „Flutete“, u sastavu dvije flaute i klavir, piše nekoliko domaćih i inostranih kompozitora djela koja će premijerno biti izvedena u Banjaluci uz prisustvo njihovih tvoraca i u izvođenju ansambla „Flutete“. Radi se o modernoj muzici koja koristi moderne tehnike kako u komponovanju tako i u izvođaštvu, ali ipak prijemčivoj uhu svakog slušaoca.

(N.S)

Oznake: Flutete