Biznis 09.08.2020.

FOKUS NA DUVANU Počela kampanja UIO BiH “Stop švercu”

ČITANJE: 1 minuta

Uprava za indirektno oporezivanje BiH započela je javnu kampanju “Stop švercu” s ciljem da svi građani Bosne i Hercegovini koji imaju bilo kakvu inforamciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju robe, a posebno duvanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07.

Iz UIO su saopštili da su prihodi od indirektnih poreza od najvećeg značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele BiH, te da se novcem prikupljenim od indirektnih poreza u najvećoj mjeri finansiraju zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično.

“Samo u prošloj 2019. godini UIO je prikupila gotovo osam milijardi KM prihoda od indirektnih poreza”, saopštili su iz UIO.

U UIO ističu da svaki oblik nezakonite trgovine treba da bude otkriven, prijavljen i sankcionisan jer pored izbjegavanja plaćanja poreza i obaveza, nezakonitom trgovinom stvara se i nelojalna konkurencija svim urednim poreskim obveznicima koji posluju  potpuno poštujući zakonske obaveze, prenose Nezavisne.

“U posljednjih nekoliko godina, zbog značajanog povećanja poreskog opterećenja na duvan i cigarete, evidentiran je pad broja izdatih makrica. Nažalost, nije došlo do smanjenja pušenja u BiH, već je porasla vrijednost tzv crnog tržišta. Samo u šest mjeseci 2020. godine ovlašteni službenici UIO u aktivnostima provedenim na cijeloj teritoriji BiH oduzeli su duvan i cigarete u vrijednosti većoj od 1,5 miliona KM, što je više nego u cijeloj 2019. godini”, saopštli su iz UIO.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: UIO