Biznis 29.09.2022.

Folksvagen odlazi iz Njemačke zbog nestašice gasa?

ČITANJE: 2 minute

U Njemačkoj se javila zabrinutost zbog odluke Rusije da Evropi smanji snabdijevanje gasom jer bi država mogla biti prisiljena da ograniči svoju proizvodnju. Premda su skladišta gasa napunjena skoro do 90 posto, ratu se ne nazire kraj i zato je zabrinuta kompanije Folksvagen.

Folksvagen, najveći evropski proizvođač automobila, rekao je da je opcija preseljenje proizvodnih kapaciteta za neke proizvođače komponenti u srednjoročnom razdoblju ako nestašice gasa potraju i nakon ove zime.

Dobavljači u srednjoj i istočnoj Evropi najviše se oslanjaju na ruski gas, dok VW ima velike tvornice u Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj, kao i pogone u južnoj Evropi.

Preseljenje proizvodnje

“Koncentrisani smo na veću lokalizaciju, preseljenje proizvodnih kapaciteta ili tehničke alternative, slično onome što je već uobičajena praksa u kontekstu izazova povezanih s nedostatkom poluvodiča i drugim nedavnim poremećajima u lancu snabdijevanja”, rekao je Geng Vu, Folksvagenov šef nabavke, piše Bloomberg, prenosi Index.

“Jugozapadna Evropa ili obalske zone sjeverne Evrope, koje obje imaju bolji pristup morskim teretima ukapljenog prirodnog gasa, mogle bi imati koristi od bilo kakve promjene proizvodnje”, rekao je portparol Folksvagena telefonom.

Dobavljači koji bi se preselili u ta područja, gravitirali bi prema postojećim tvornicama automobila Folksvagen grupe u Portugalu, Španiji i Belgiji.

Zabrinuti i drugi proizvođači automobila

Komentari Folksvagena odražavaju zabrinutost drugih proizvođača automobila o sposobnosti njihovih dobavljača da nastave proizvoditi dijelove dok cijene energije rastu.

Mercedes-Benc saopštio je da radi na identifikovanju dobavljača sa sjedištem u Njemačkoj koji bi bili izloženi riziku u scenariju racionalizacije gasa te da s njima pregovara o premještanju proizvodnje na lokacije izvan Njemačke.

“Političari takođe moraju obuzdati trenutno nekontrolisanu eksploziju cijena gasa i struje”, rekao je Thomas Steg, voditelj spoljnih odnosa Folksvagena. “U protivnom će posebno male i srednje energetski intenzivne kompanije imati velike probleme u lancu snabdijevanja i moraće smanjiti ili zaustaviti proizvodnju”, kaže.

Mihal Hajneman, šef Folksvagenove pogonske jedinice, kaže da je kompanija identifikovala potencijalne uštede na svojim evropskim lokacijama kako bi smanjila potrošnju gasa za “srednji dvocifreni postotak”, piše Bloomberg.

Oznake: Folksvagen