Biznis 22.10.2022.

Folksvagen pokušava prodati fabriku u Rusiji

ČITANJE: 1 minuta

O  trajnom napuštanju Rusije u Folksvagenu su donijeli odluku. U pitanju je firma u Kalugi, jugozapadno od Moskve, u kojoj je proizvodnja stala dolaskom sankcija koje su uveli Evropa i SAD.

Kako se ni sada, nakon višemjesečnih ratnih zbivanja, ne vidi mogućnost bilo kakve normalizacije odnosa, u Folksvagenu su izgleda sve skloniji prodaji fabrike, prenosi Klix.

Frankfurter Algemeine Cajtung izvještava kako je sve izglednija prodaja fabrike koju je Folksvagen otvorio 2009. godine. Tada je otvorenje svojim dolaskom osobno uveličao i Vladimir Putin nahvalivši “patriotsku proizvodnju” modela kao što su VW Tiguan i Škoda Oktavia. Neimenovani menadžer fabrike nedavno im je poručio kako se sa svakom novom fazom eskalacije smanjuje vjerovatnost da će u doglednoj budućnosti pokretati proizvodnju.

Folksvagen je za Automotiv NJuz Jurop izjavio kako trenutno ispituju nekoliko različitih scenarija vezanih za fabriku u Rusiji. Konačna odluka nije donesena, ali se prodaja fabrike čini kao najjednostavnije rješenje. Neimenovani izvor blizak Folksvagenovoj upravi rekao je da postoji jasna volja da se povuku iz zemlje.

Podsjetimo, Folksvagenu je ranije zatvorio fabriku u Nižnjem Novogorodu kojom je upravljao GAZ. Fabriku u Kalugi je zapošljavala oko 4.200 radnika, a bila je rezultat ulaganja teškog milijardu eura, prenosi Klix.

(Z.M)

Oznake: Folksvagen, Rusija