Magazin 19.09.2015.

“Folksvagen” povlači 500.000 vozila

ČITANJE: 1 minuta
folksvagen

Američke vlasti naredile su njemačkom proizvođaču automobila “Folksvagenu” da povuče sa tržišta blizu 500.000 vozila u kojima je postavljen sofisticirani softverski uređaj koji prikriva nivoe zagađenja, odnosno nivoe emisije štetnih gasova.
Zahvaljujući tom uređaju vozila mogu da proizvedu i do 40 puta više štetnih gasova nego što je dozvoljeno.

Američka Agencija za zaštitu okoline /EPA/ optužila je “Folksvagen” da je instalirao takozvani poremećajni uređaj odnosno softver koji značajno smanjuje emisije azotnog oksida, ali samo kada automobili prolaze kroz stroge testove emisije.

– U tim automobilima ugrađen je softver koji isključuje kontrolu emisije kada se vozi uobičajeno, a uključuje ga kada vozilo prolazi testove emisije – rekla je Sintija Đajls iz Epe. Ona je dodala da “Folksvagen” za to mora da snosi odgovornost.

– “Folksvagen” prikriva činjenice od Epe, države Kalifornija i potrošača. Nismo tako nešto očekivali od “Folskvagena” – rekla je ona.

Sintija Đajls je istakla da je upotreba poremećajnih uređaja u automobilima da bi se izbjegli važeći standardi čistog vazduha nezakonita i predstavlja opasnost po javno zdravlje.

(Agencije)