Vijesti 09.09.2015.

Fond PIO stopirao isplatu 190 porodičnih penzija

ČITANJE: 2 minute

 

penzije

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske obustavio je u posljednjih mjesec dana isplatu 190 porodičnih penzija korisnicima koji su svjesno kršeći zakon oštetili Fond za 404.083 KM.

Najviše rješenja o prestanku prava na porodičnu penziju doneseno je u filijali Banjaluka – 100, slijede Bijeljina sa 23, Doboj 21, Istočno Sarajevo 20, Prijedor 13 i Trebinje sa osam rješenja o prestanku prava na porodičnu penziju.

-Protiv svih koji su na nezakonit način ostvarili protivpravnu imovinsku korist Fond je, u skladu sa zakonom, pokrenuo postupak povrata više isplaćenih sredstava, koja za 190 korisnika kojima je prestalo pravo ili izvršena obustava ukupno iznosi 404.083 KM- saopšteno je iz Fonda PIO.

Oni su nakon zasnivanja radnog odnosa i sticanja statusa osiguranika nastavili da koriste pravo na porodičnu penziju, iako u skladu sa zakonom nemaju pravo na to.

-Korisnici prava na porodičnu penziju kojima je doneseno rješenje o prestanku prava svjesno su prekršili zakon, tako što su prećutali promjenu statusa i o tome nisu obavijestili nadležnu poslovnicu Fonda- navodi se u saopštenju.

Time su, kako se ističe, svjesno pričinili štetu Fondu, a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist koja se na mjesečnom nivou za pomenutih 190 korisnika prava na porodičnu penziju kretala oko 52.000 KM.

Iz Fonda navode da je na osnovu izvještaja Odjeljenja interne revizije, kome je prethodio nalog direktora Fonda da se izvrši kontrola isplate porodičnih penzija za juli, utvrđeno da kod 236 korisnika prava postoje određene nepravilnosti koje nisu u skladu sa zakonom.

Izvještaj je nepobitno pokazao da kod 76 korisnika prava na porodičnu penziju nisu ispunjeni uslovi za isplatu i za sve njih je izvršena obustava isplate penzije.

U preostalih 160 slučajeva detaljnom kontrolom su utvrđene nepravilnosti kod još 114 korisnika prava na porodičnu penziju i obustavljena isplata sa avgustovskom penzijom.

-I u ovoj provjeri nedvosmisleno se pokazalo da se pravo na penziju može ostvariti i koristiti samo na zakonit način i da akcija Fonda PIO protiv prevarnih oblika pod nazivom “Stop prevarama do penzije pošteno”  ima puno opravdanje- poručili su iz Fonda.

U saopštenju se podsjeća da je korisnik penzije obavezan da u roku od 30 dana prijavi Fondu PIO svaku promjenu koja utiče na pravo ili obim prava.

“Za očekivati je da i u narednom periodu korištenjem raspoloživih mogućnosti integrisnog informacionog sistema i analizom dobijenih izvještaja budu otkrivani novi slučajevi prevara, koji će u skladu sa zakonom biti sankcionisani”, najavljeno je iz Fonda PIO Republike Srpske.

Građani su pozvani da Fondu prijave svako saznanje o bilo kom prevarnom obliku učinjenom s ciljem ostvarivanja prava na penziju, na besplatnu telefonsku liniju 080 050 100, pismom ili na bilo koji drugi način.

(Agencije)