Magazin 06.11.2015.

Ford Mustang: Sportska ikona sređena za Evropu

ČITANJE: 7 minuta
mustang
Novi Ford Mustang, šesta generacija u pedeset godina, namijenjena je ne samo Americi, već i izbirljivim kupcima u Evropi. Evo kako izgleda voziti 420 “konja” za upola manje novca u odnosu na jednako snažan Porsche 911.

Nema puno primjera u automobilskoj industriji da je jedan model preprastao ime fabrike iz koje potiče i postao brend za sebe.

Upravo to se dogodilo Mustangu koji je postao ime veće i od samog Forda koji ga proizvodi.

I zaista, ako pogledate fotografije automobila, spolja i iznutra, primetićete da nema ni traga od legendarnog plavog ovala, simbola Forda.

Na maski hladnjaka, poklopcu prtljažnika i volanu se nalazi poni u galopu, simbol koji koji krasi Mustange već pet decenija.

Očigledno je da kada u rukama imate ovakvu ikonu, prilikom kreiranja novog modela nema puno prostora za izmjene u samom “liku” automobila.

Zato je i nova, šesta generacija koju vam prikazujemo dizajnirana u retro stilu, sa puno detalja koji su preuzeti (i usput namjerno prenaglašeni) sa originalne, prve generacije “konjića”.

mustang1

 

Automobil je lako prepoznatljiv, agresivan i na prvi pogled nije previše veliki i glomazan.

Odlično se uklapa u ambijent evropskih puteva i ulice. To je očigledno primjetio i Ford, pa je prvi put od nastanka Mustang zamišljen i konstruisan kao auto za svjetska tržišta, a ne samo za SAD.

To konkretno znači da se paketi opreme, kao i podešavanje ogibljenja i motora razlikuju od tržišta do tržišta i prilagođeni su željama i potrebama kupaca u pojedinim zemljama.

Za upoznavanje sa novim Mustangom naš domaćin je odabrao Mađarsku, gdje smo se osjećali kao kod kuće.

Prilično dugačka, dobro isplanirana ruta vodila nas je autoputem, ali i magistralnim i lokalnim putevima u okolini Budimpešte i duž Dunava. Pejzaž nas je podsećao na Vojvodinu, s time što moramo da primjetimo da je kolovoz na lokalnim putevima uglavnom primjetno lošiji nego u Srbiji.

mustang2

Sela i naselja kroz koje smo prošli su vrlo uređeni, puni ljudi i života. Na svakom koraku su turistički kapaciteti, a posjetilaca ima mnogo.

Ruta nas je vodila i preko Dunava koji smo prešli motornom skelom. Na tom mjestu moćna rijeka ne podsjeća baš na more, kao recimo u Srbiji kod Rama, ali je vrlo lijepa i tamno plava, skoro kao Jadran u Boki Kotorskoj.

U skladu sa dugovječnom tradicijom, šesta generacija Forda Mustang dostupna je u dve karoserijske verzije – “fastback” sa klasičnim tvrdim i kabriolet sa mekim platnenim krovom.

Za tržište Evrope odabrana su dva motora. Prvi je četvorocilindrični turbo-benzinac zapremine 2.3 litra koji razvija snagu od 317 KS dok maksimalni obrtni moment dostiže 432 Nm.

U pitanju je verzija agregata koji se ugrađuje i u Fokus RS.

Naravno, tu je i V8 od pet litara, snage 421 KS i maksimalnog obrtnog mometna 530 Nm.

Oba motora se standardno isporučuju sa šestobrzinskim manuelnim menjačem, a može se dokupiti i šestostepeni automatik.

mustang3Proizvođač navodi da snažnija verzija iz mirovanja do stotke stiže za samo 4,8 sekundi, dok upola manjem četvorocilindrašu treba samo jedna sekunda više – 5,8 s. Fabrika ne otkriva maksimalnu brzinu, sa pravom.

Prilikom preuzimanja automobila za probnu vožnju odlučili smo se za kupe sa V8 motorom, jer smatramo da je to automobil koji pruža najviše zadovoljstva u vožnji, ne samo zbog snage i zvuka motora, već i zbog toga što kruća šasija u odnosu na kabrio omogućava bolje upravljanje.

Osnovna stvar kod takozvanih “muscle car” modela koji dolaze iz Amerike je da koštaju više nego upola manje od evropskih modela slične snage.

Zato smo prilikom upoznavanja sa automobilom namjerno tražili mesta na kojima je fabrika uštedelela.

Na prvi pogled, sve je kako treba. Tu su aluminijumske pedale i lajsne na komandnoj tabli, metalni tasteri na centralnoj konzoli, odlična kožom presvučena sportska sjedišta koje potpisuje Recaro, multimedijalni sistem druge generacije sa devet zvučnika, pažljivo dizajniran volan. Zaista ubjedljivo.

mustang4Tek kada malo duže boravite u kabini, primjetićete da je dobar dio plastike na nivou Fieste, a da završna obrada kod pojedinih detalja kaska za ostatkom automobila.

Potpuno nebitno. Jer, čim budete zatvorili vrata i pritisli “start” taster, zabrundaće V8 ispod haube i to će biti dovoljno.

Sigurni smo da će biti raprava oko toga da li je “osmak” neophodan kada mali turbo ima gotovo slične performanse.

Vjerujte nam, jeste, neophodan je. Ko se u Srbiji odluči za Mustang, sigurni smo se da je to zbog potpunog doživljaja koji pruža automobil ove vrste i da mu neka relativno mala ušteda oko registracije, pa i nabavke auta nije na umu.

mustang5Pravilno. Sama pojava Mustanga jednostavno zahteva “muzičku pratnju” koja se širi iz dve uzduvne cevi “osmaka”.

Američke sportske automobile prati zao glas da su vrlo nepredvidivi, plahi i loši za vožnju.

Jesu, mnogi od njih su takvi, ali novi Mustang je sušta suprotnost.

Sa ogibljenjem podešenim za Evropu i bezbrojnim elektronskim bezbednosnim uređajima, ovog “konjića” može da vozi i početnik.

Upravljač je neposredan i komunikativan, kvačilo tvrdo i odlučno, ali se lako kontroliše. Mjenjač zahteva nešto snage, ali se koristi iz zgloba i sportski je precizan i brz.

Pravo je zadovoljstvo mijenjati brzine čak i u sporom gradskom saobraćaju jer je odnos kvačila, načina na koji motor prima i gubi obrtaje i ručice menjača među najboljima.

mustang6Mustang nije lak auto. Ima preko 1,7 tona. Ipak, sa 54 odsto mase na prednjim točkovima, balans mu nije loš.

Upravo zbog toga i naravno zbog novog zadnjeg ogibljenja i nove krute šasije, upravljanje je vrlo uzbudljivo i pre svega bezbedno.

Fabrika navodi da kupe može da u krivini postigne bočnu silu od 0,97g.

Ovaj podatak sam po sebi možda deluje ubjedljivo, ali je u praksi nebitan. Vi na otvorenom putu svoj auto ne vozite da biste pobedili u trci, već da biste na najlepši mogući način stigli do cilja.

Ford je šestoj generaciji Mustanga podario odličnu upravljivost. Automobil je vrlo uravnotežen i predvidiv. Snaga se na poglogu prenosi nevjerovatno lako i precizno.

Čak i bez kontrole elektronike, šasija je vrlo mirna i neutralna. Nema podrhtavanja, nervoze, ili znakova preopterećenosti ogibljenja.

Očigledno je da ovaj auto može da podnese i znatno jači motor. Vozeći automobil uskim putevima, prepunim oštrih krivina, koji zahtijevaju drugu, pa i prvu brzinu, eksperimentisali smo kako bismo videli gde su limiti šasije i elektronike.

To znači naglo dodavanje gasa ili kočenje i situacijama gde je to potpuno neočekivano i glupo. Sve ove namjerne greške auto je sa lakoćom kompenzovao, bez ikakve nervoze.

Tamo gde bi neki stariji američki sportski auto poskočio desetak metara u stranu, okrenuo se ili samo nastavio pravo, Mustang vjerno prati vozačeve komande. Kao što smo rekli, V8 mogu da voze i potpuni početnici pod uslovom da mogu da pravilno reaguju na izuzetno brza događanja.

Na kraju, treba sumirati utiske. Da počnemo sa cijenama.

Mustang je odnedavno dostupan i u Srbiji. Cena na srpskom tržištu se kreće od 43.720 evra za “fastback” 2.3 EcoBoost pa do 56.650 evra, koliko košta V8 kabriolet.

Za oko 50 hiljada evra možete nabaviti kupe sa 420 “konja”. Poređenja radi, Porsche Carrera S slične snage košta više nego duplo.

Novi Mustang će svog vlasnika svakako istaći u društvu, ma gde god da se pojavi, a za razliku od prethodnih generacija moći će da bezbjedno uživa u brzoj vožnji bez obzira na nivo vozačkog umijeća.

(Auto magazin)