Magazin 08.04.2016.

(FOTO) Banjalučki dajak: Ovako je nekada izgledalo

ČITANJE: 1 minuta
dajak
Vrbaski čamac pod nazivom „dajak“ je specifičan čamac samo za rijeku Vrbas i grad Banjaluku, kao što je gondola za Veneciju.  Sezona za “dajakaše” uskoro počinje i ovaj simbol grada će biti svakodnevna pojava.

U međuvremenu  Sportsko udruženje građana “Dajak klub” Banja Luka objavilo je fotografije stare koje prikazuju kako se nekada uživalo na Vrbasu uz dajak.

Pretpostavka je da je vrbaski čamac nastao kada i grad Banja Luka. Tokom vijekova, ovo neobično plovilo je postalo simbolom grada, ostavivši traga u kulturi Banjalučana. Korišćen je u trgovačke svrhe, za prevoz robe kako od obale do obale, tako uz vodu ili niz vodu. Za plovidbu se koristi ruta dužine 15 kilometara, u urbanom dijelu grada, gdje Vrbas karakterišu male dubine uz obale i pogodno dno za odgurivanje motkom, po kojoj je čamac dobio ime. Dajak je dugačak sedam metra i kako bi bio što lakši, izrađuje se od jelove građe najveće kvalitete i pravilnih godova. Najupečatljiviji detalji su krma i špic, koji se izrađuju od jednog komada drveta. Špic je obilježje čamca koji je upečatljiviji od imena.

Izgleda poput neke mitske životinje, odaje pitomost ili agresivnost, umjetničku viziju majstora, tako da svaki čamac krasi drugačiji špic. Iskoristite jedinstvenu priliku upoznavanja grada sa Vrbasa, uz iskusne vozače dajaka (dajakaše).

dajak 1
dajak 2
dajak 3
dajak 4
dajak 5
dajak 6

(ATV)