Magazin 22.06.2016.

(FOTO) Banjalučki kolač oslikala zmijanskim vezom

ČITANJE: 4 minute

Dragana Šešić, čiji kreativni radovi nose naziv ‘’Inspirisana anđelima’’ nezaposlena je socijalna radnica iz Banjaluke, a ruktovorninama se bavi čitav svoj život. Ono po čemu je javnost zapazila njen rad jeste izrada zmijanskog veza na popluarnom Banjalučkom kolaču.

‘’Jednog dana počnem tražiti po internetu šta ima da je banjalučko, a da nije ćevap i pronađem recept za Banjalučki kolač i napravim ga. Imajući u vidu da volim dekorisati sve, pa tako i kolače, najprigodniji motiv mi je bio zmijanjski vez koji je i potekao sa nasih prostora’’, kazala je ova kreativka koja je članica Udruženja ‘’Draganasgarden’’.

‘’Ima li išta ljepše nego spojiti moderno i tradicionalno i na taj način dobiti nesto sasvim orginalno – Banjalučki kolač sa motivima zmijanskog veza’’, govori Dragana dok pokazuje ostale radove koji su nastali u njenoj kreativnoj radionici.

‘’Postoji više tehnika iscrtavanja jestivim bojama po fondanu, što traži dosta vremena, pogotovo kad se rade ovakvi detalji kao što je zmijanjski vez, potom tzv. piping-metoda- iscrtavanja jestivim gelom ili rojal masom. Ove tehnike su skupe i zahtijevaju dosta vremena i kod nas još nisu dovoljno cjenjene, stoga ih radim samo po narudžbi’’, ispričala je Dragana.

dragana sesic

Ona je još kao trogodišnjakinja bavila se dekupažom, iako tada nije znala da se to tako zove. Tada, na drvenom stolu sa svojim lakom za nokte lijepila je i crtala cvjetiće.

Dragana kaže da je kao mala i pravila odjeću za svoje barbike.

Uvijek je, po komentarima najbližih, bila kreativno i neobično dijete što za sebe kaže da je i dan danas.

Prije četiri godine za Draganine kreacije pročulo se u Banjaluci.  Tada je postala član Udruženja kreativaca ‘’Draganasgarden’’ i tada kada je dobila još ljepše i za nju važnije zanimanje. Postala je majka.

“Za moje rukotvorine se pročulo prije tri-četiri godine kada se rodila moja prva ćerka i kada sam postala član Udruženja kreativac Draganasgarden, koje je moje ideje prihvatalo sa lakoćom i dopunjavalo ih i na taj način omogućavalo mi da rastem i razvijam se i mimo mojih očekivanja” , ispričala je Šešić.

Dodaje da je sama po sebi neobična i da je vremenom kreativnost postajala njena svakodnevnica.

“Ono nešto neobično oduvijek nosim sa sobom, takva sam, zato me privlače unikati i iz te potrebe sam počela da pravim svoje radove. Kasnije sam djeci pravila unikatne odjevne predmete ili torte. Vremenom je kreativnost postala moja svakodnevica.  Nema dana da nešto kreativno ne uradim, pa taman to bila porukica na papiru za dobar dan ili cvijet uz obični ručak ili nacrtan osmijeh na palačinki”, priča Šešićeva.

Ideje su svuda oko nas, kaže Dragana.

“Ideje crpim gdje god se okrenem u gradu, tradiciji,npr.zmijanjski vez, mojoj djeci-tutu suknjice i trakice i crtanim filmovima-dekoracije za mafine, starim kuvaricama-banjalučki kolač, modnim časopisima. Ideje su svuda oko nas samo treba obratiti pažnju na njih, a kreativne vještine svi mi nosimo u sebi, samo je pitanje da li ćemo ih prepoznati i razvijati”.

13403974_498467433669947_1654852809249599058_o

Kaže, ne postoji ništa što ona to sama ne bih mogla da napravi.

“Imajući u vidu da sam po struci socijalni radnik, trenutno u potrazi za zaposlenjem, susretala sam se sa raznim oblicima primjene radne terapije, te sam neke radove vidjela i kasnije ih sam pravila. Uglavnom sam samouka i mišljenja sam da zahvaljujući tome, ništa ne postoji što ne bi mogla napraviti”, istakla je Dragana i dodala da ima veliku podršku kreativaca iz Udruženja ‘’Draganasgarden’’.

Od prodaje radova kaže, rijetko kada nešto konkretno zaradi.  Uglavnom, to je pokrivanje svojih troškova.  Okolina je oduševljena njenim radovima i to znaju da cijene.

“Ljudi su oduševljeni radovima i znaju to da cijene.  Vjerujem da su u boljoj situaciji vjerovatno bi i kupovali više. Ali jedno ostaje, lijepu riječ, gest i ljubav, ništa materijalno ne može to da zamijeni. Bar ne kod mene”, istakla je Šešićeva.

“ Uživajte u svakodnevici i malim sitnicama, tek tada ćete moći biti srećni i znati da ćete možda ako nekad budete imali više i tada biti srećni, a ako i ne uživali ste u životu’’, kazala je ona.

Na kraju je pozvala sve zainteresovane da posjete ljetnji sajam Udruženja kreativaca ‘’Draganasgarden’’ i uživaju u buđenju svih čula. Podsjedimo ovaj sajam se održava na ljeto u  Banjaluci. I ne zaboravite, Draganine radove možete pogledati na Facebooku.

(mojabanjaluka.info)