Magazin 22.06.2016.

(FOTO) Banjaluka bila dio svjetskog muzičkog praznika

ČITANJE: 1 minuta

Banjaluka je sinoć bila dio svjetskog muzičkog praznika. Brojni sugrađani prisustvovali su svim koncertima organizovanim u našem gradu, a povodom Svjetskog dana muzike.

Na platou ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja koncert je održao pijanista Dinko Blagojević.

dinko

Gradski tamburaški orkestar sa gostima oduševio je sugrađane cjelovečernjim koncertom tamburaške muzike u Muzičkom paviljonu u parku “Petar Kočić”.

tamburasii

Poklon koncert svojim sugrađanima darovali su i Gudački orkestar Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Njihov koncert pod nazivom “Vrijeme je za domaće” održan je u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Prepuna tvrđava Kastel i burni aplauzi obilježili su i sinoćnji cjelovečernji koncert Ženskog kamernog hora “Banjalučanke”. Ovaj koncert hora na tvrđavi je bio i kao svojevrsni koncertni ispraćaj ansambla na Svjetsku horsku olimpijadu, koja će biti održana u Sočiju, u Ruskoj Federaciji, od 6. do 16. jula ove godine.

muzikaa

Na svim koncertima ulaz je bio slobodan.

Svjetski dan muzike se proslavlja od 1982. godine, na inicijativu tadašnjeg ministra za kulturu Francuske Džaka Langa.

Prvog dana ljeta pozornice su širom svijeta otvorene za sve koji žele da nastupe, amatere i profesionalce, kao i za sve one koji žele da ih slušaju.  To je prilika da hiljade muzičara  osvoje prostore za svoje koncerte, od koji neki inače nisu namijenjeni muzici, poput muzeja, željezničkih stanica i javnih površina, poput trgova, parkova i ulica.

Svjetski dan muzike je globalni muzički praznik, koji se odvija na veliko zadovoljstvo miliona slušalaca, koji se okupljaju slučajno ili namjerno.