(FOTO) Dramatično u Mađarskoj: Migranti se provlače ispod bodljikave žice

MIGRANTI MADJARSKA

Mađarska policija ispalila je danas suzavac na grupu od oko 200 migranata koja je pokušala da napusti prihvatni centar za izbjeglice u mjestu Reske, blizu srpske granice.

Portparol policije Sabolč Senti izjavio je da su ti migranti odbijali da daju otiske prstiju i dodao da policija “pokušava da smiri situaciju, ali da oni i dalje viču”.

Mađarska je suočena sa talasom migranata, koji prelaze južnu granicu, duž koje Mađari grade ogradu da bi se suprotstavili, kako kažu, najgoroj izbjegličkoj krizi od Drugog svjetskog rata.

Ogencija AP ocijenila je da je podizanje ograde kako bi se zaustavio priliv migranata na srpsko-mađarskoj granici uzaludno.

Granicu je u utorak prešlo 2.533 izbjeglica i to je najveći broj migranata koji je u jednom danu ušao u Mađarsku iz Srbije od početka godine, saopštila je mađarska policija.

Mađarska je najavila i da će na granicu sa Srbijom uputiti više od 2.100 policajaca, zbog rekordnog broja izbjeglica i migranata koju ulaze u tu zemlju, a vlada razmatra mogućnost da tamo uputi i vojsku.

I Bugarski vojnici i oklopna vozila od jutros su prisutni na graničnim prelazima prema Makedoniji da bi, kako tvrde vlasti u Sofiji, spriječili eventualno prelivanje migrantske krize u Bugarsku, javila je makedonska agencija MIA.

Desetine naoružanih bugarskih vojnika u borbenim vozilima “hamer” raspoređeno je na graničnom prelazu Deve-Bair-Đueševo, a postavljene su i metalne prepreke za zaustavljanje vozila.

Vojnih vozila ima i na graničnim prelazima Stanke Lisičkovo-Delčevo i Zlatarevo-Petrič, izvještavaju bugarski mediji.

Bugarski vicepremijer i ministar za unutrašnje poslove Rumena Bočvarova juče je izjavila da je Sofija pripremila tri scenarija za eventualni novi talas migranata.

-Najapokaliptičnija varijanta je da bude priliv migranata kao u Makedoniji. Ipak, smatramo da je opasnost da se tako nešto desi u Bugarskoj jako mala pošto su bugarske granice dobro čuvane- izjavila je Bočvarova.

(Agencije)

migranti-madarska-reuters

 

madjarska zica

 

granica madjarska

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum