Vijesti 26.08.2015.

(FOTO) Dramatično u Mađarskoj: Migranti se provlače ispod bodljikave žice

ČITANJE: 2 minute

MIGRANTI MADJARSKA

Mađarska policija ispalila je danas suzavac na grupu od oko 200 migranata koja je pokušala da napusti prihvatni centar za izbjeglice u mjestu Reske, blizu srpske granice.

Portparol policije Sabolč Senti izjavio je da su ti migranti odbijali da daju otiske prstiju i dodao da policija “pokušava da smiri situaciju, ali da oni i dalje viču”.

Mađarska je suočena sa talasom migranata, koji prelaze južnu granicu, duž koje Mađari grade ogradu da bi se suprotstavili, kako kažu, najgoroj izbjegličkoj krizi od Drugog svjetskog rata.

Ogencija AP ocijenila je da je podizanje ograde kako bi se zaustavio priliv migranata na srpsko-mađarskoj granici uzaludno.

Granicu je u utorak prešlo 2.533 izbjeglica i to je najveći broj migranata koji je u jednom danu ušao u Mađarsku iz Srbije od početka godine, saopštila je mađarska policija.

Mađarska je najavila i da će na granicu sa Srbijom uputiti više od 2.100 policajaca, zbog rekordnog broja izbjeglica i migranata koju ulaze u tu zemlju, a vlada razmatra mogućnost da tamo uputi i vojsku.

I Bugarski vojnici i oklopna vozila od jutros su prisutni na graničnim prelazima prema Makedoniji da bi, kako tvrde vlasti u Sofiji, spriječili eventualno prelivanje migrantske krize u Bugarsku, javila je makedonska agencija MIA.

Desetine naoružanih bugarskih vojnika u borbenim vozilima “hamer” raspoređeno je na graničnom prelazu Deve-Bair-Đueševo, a postavljene su i metalne prepreke za zaustavljanje vozila.

Vojnih vozila ima i na graničnim prelazima Stanke Lisičkovo-Delčevo i Zlatarevo-Petrič, izvještavaju bugarski mediji.

Bugarski vicepremijer i ministar za unutrašnje poslove Rumena Bočvarova juče je izjavila da je Sofija pripremila tri scenarija za eventualni novi talas migranata.

-Najapokaliptičnija varijanta je da bude priliv migranata kao u Makedoniji. Ipak, smatramo da je opasnost da se tako nešto desi u Bugarskoj jako mala pošto su bugarske granice dobro čuvane- izjavila je Bočvarova.

(Agencije)

migranti-madarska-reuters

 

madjarska zica

 

granica madjarska