Magazin 06.11.2018.

(FOTO) FESTIVAL NAUKE U BANJALUCI Nauka je moć

ČITANJE: 2 minute

Ekipa Mondo portala posjetila je Festival nauke i uvjerila se da nauka može biti jako zabavna i zanimljiva ako se predstavi na pravi način.

Vidjeli smo zvuk, ruku koja gori, birali smo najljepšu divlju pčelu Republike Srpske, ali i prisustvovali brojnim eksperimentima iz fizike i hemije. Za one koji su više naklonjeni  IT tehnologiji tu su pametni sat, robotska ruka, VR 3D naočale…


Ako posjetite ovaj festival, na kojem je 27 izlagača, između ostalog možete vidjeti planetarijum – sferni bioskop koji projektuje slike zvjezdanog neba i nebrojenih spektakularnih objekata koje možemo posmatrati u našem univerzumu.

Vidjećete biljke iz epruvete, gledati crve pod mikroskopom, prisustvovati zlatnoj kiši i oluji, otkriti kakve su to čarobne granule, podvodni vatromet i „šareno“ mlijeko.

Festival nauke jutros je otvorio ministar nauke i tehnologije RS Alen Šeranić koji je naveo da je festival posvećen najmlađima kako bi im na zanimljiv način približili naučna dostignuća.

“Naročito će zanimljiv biti naučni šou koji radimo u saradnji sa Centrom za nauku iz Beograda, a koji će na interaktivan način pokušati djeci objasniti pojave oko njih i kako se neke stvari dešavaju”, rekao je Šeranić novinarima nakon otvaranja Festivala u Domu omladine.

On je naveo da su izazovi u proizvodnji hrane neformalna tema ovogodišnjeg Festivala nauke, što predstavlja i globalni izazov.

“Republika Srpska ima veliki potencijal u proizvodnji hrane, te smo se i kroz Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja kao jednu od fokus područja opredijelili za hranu kao oblast u koju bismo u narednom periodu usmjeravali sredstva za istraživanja”, rekao je Šeranić.

On je izlagačima i volenterima zahvalio na trudu da djeci, nastavnicima i svim posjetiocima Festival nauke učine zabavnim, te da im pruže priliku da nauče da eksperimentišu.

Asistent na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu Danijela Rajić rekla je da će studenti ovog fakulteta posjetiocima predstaviti neke od zanimljivih hemijskih eksperimenata i ogleda.

“Cilj nam je da hemija zaista može biti zanimljiva, te ćemo posjetiocima prikazati kako nastaje oluja u boci, slonovska pasta za zube i drugi primjeri koji su prijemčivi djeci koja se prvi put susreću sa naukom”, kaže Rajićeva.

Festival nauke možete posjetiti do 18 časova, a ulaz je besplatan.

(Mondo/Foto: Vedran Ševčuk)

Oznake: Alen Šeranić