Magazin 16.01.2016.

(FOTO) Holandsko selo iz bajke

ČITANJE: 1 minuta
holandija 1
Githorn je piktoreskno selo u zemlji poldera koje mnogi nazivaju “Venecijom sjevera” ili “Venecijom Holandije” zato što je u potpunosti pristupačno samo čamcima.

Githorn je selo u centralno-istočnoj holandskoj provinciji Overejsel, u opštini Stenvijkerland, oko pet kilometara jugozapadno od grada Stenvijka. Osnovano je od strane izbjeglica sa prostora Sredozemlja koji su se u ovu regiju doselili oko 1230. godine.

Zona koja ga okružuje zabranjuje automobile, mada se danas prave izuzeci u posebnim slučajevima. U starom dijelu ovog naseljenog mjesta nije bilo bukvalno nikakvih puteva i sav se prevoz odvijao kanalima kojima je cijelo selo ispresjecano, i okolnim jezerima.

Naravno, uvijek ste mogli i da pješačite pošto ovo selo pored kanalima i mnoštvo putića i mostića, a danas možete da koristiti i biciklističke staze.

Sve do filma “Fanfare”, komedije reditelja Berta Hanstre, turizam je imao malog uticaja na život u ovom mjestu, ali su se od tada stvari promjenile.

Naravno, i dalje je ovo selo – jedno od nekoliko mjesta koje ljudi nazivaju “Venecijom Sjevera” ili “Venecijom Holandije” – u potpunosti pristupačno samo čamcima, to se nije promjenilo; promjenilo se to što u ovo selo od 2.620 žitelja sada svake godine dođe na stotine hiljada turista.

Posebno se Kinezi “lože” na Githorn: 150-200.000 hiljada turista iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu svake godine pristigne u ovaj kraj Holandije.

holandsko selo 1 holandsko selo 2 holandsko selo 3 holandsko selo 4 holandsko selo 5 holandsko selo 6 holandsko selo 7 holandsko selo 8 holandsko selo 9

(Telegraf.rs)