Magazin 01.12.2016.

(FOTO) Maketarstvo u Banjaluci: Spoj hobija, tehničke discipline i umjetnosti

ČITANJE: 2 minute

Maketarstvo je istovremeno hobi, tehnička disciplina i umjetnost, tvrde članovi jedinog maketarskog kluba u Srpskoj, koji od 2014. godine nosi ime “Kastel” Banjaluka!

U prilog njihovoj tezi govore brojne i nevjerovatno vjerne makete napravljenih aviona, helikoptera, tenkova i brodova i drugih vozila, kao i diorame i minijature koje su im donijele pregršt nagrada i priznanja sa izložbi i takmičenja u regionu, od Hrvatske i Slovenije, do Srbije.

– Maketarstvo je kao neka igrica i slagalica. Svaka maketa je na svoj način unikat i nijedna nije ista – objašnjava za SrpskaCafel član MK “Kastel” iz Banjaluke Bojan Kos.

maketarstvo1

On ističe da je maketarski klub “Kastel” publici u gradu na Vrbasu podario nekoliko izuzetnih izložbi.

– Trenutno imamo 10 članova i možemo reći da smo doveli ovdašnje maketarstvo na neki nivo, iako zaostajemo za maketarskom scenom u regionu – kaže Kos.

Ostali ističu da su njihovi problemi uglavnom finansijske prirode, zbog čega bi rado prihvatili pomoć u vidu donacija i sponzorstava, posebno prilikom organizovanja izložbi, ali i kod nabavke klupskog pribora.

– Kod nas se sve svodi na samofinansiranje dok klubovi u regionu imaju dosta jake sponzore – navode članovi “Kastela”.

maketarstvo2

Oni izložbe maketa u Banjaluci održavaju svake godine u februaru, a naredne, 2017. imaće petu po redu.

– Zaista, radi se o jednoj od najboljih izložbi maketa na teritoriji bivše Jugoslavije, jer nam dolaze izlagači sa svih strana od Srpske, BiH i Srbije, do Hrvatske i Slovenije – kažu naši sagovornici i pokazuju nagrade i diplome dobijene u Beogradu, Zagrebu, Nišu, Kraljevu, Pančevu, Novom Sadu, Slavonskom Brodu…

Oni poručuju da im se zainteresovani za maketarstvo mogu javiti putem klupske Facebook stranice.

– Odnedavno se i u Banjaluci mogu nabaviti makete, kao i boje i osnovni pribor. A uz naše, tu su i internet savjeti za početnike – navode članovi “Kastela”.

maketarstvo3

Inače, maketarstvo je u svijetu veoma raširen i cijenjen hobi. Pored izrade aviona, helikoptera, brodova i vojnih vozila, izrađuju se i makete automobila, željeznice, svemirskih letjelica, fantazi i SF makete, figure i slično.

Makete se najčešće sklapaju iz tzv. kitova, koji se sastoje od plastičnih odlivaka, uputstva za sastavljanje i vodotopivih naljepnica. Boje, lakovi i ljepila se najčešće kupuju posebno, a potreban je i pribor za obradu plastike: rezanje, turpijanje, šmirglanje i gitovanje, pribor za farbanje, te mnogo strpljenja i posvećenosti.

Maketari koji rade diorame, uz maketu izrađuju čitavu prateću scenu, koja uključuje podlogu, zgrade, vegetaciju, ljudske figure… Najviši nivo u maketarstvu je izrada kompletne makete od plastike, drveta ili drugih materijala.

maketarstvo4
maketarstvo5
maketarstvo6
maketarstvo7
maketarstvo8
maketarstvo9
maketarstvo10
maketarstvo11
maketarstvo12
maketarstvo14
maketarstvo15
maketarstvo16
maketarstvo17

(srpskacafe.com)